reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD na CES 2019: Ryzen 3000 i "spotřební" 7nm Vega?

27.12.2018, Jan Vítek, aktualita
AMD na CES 2019: Ryzen 3000 i "spotřební" 7nm Vega?
Stále jen tušíme, co si pro nás AMD přichystá na CES 2019, a tak se můžeme podívat, co k tomu mohou říci mistři fám z WCCFTech. Ti mluví především o tom, že si AMD připraví nový výkonný Radeon pro běžné spotřebitele. Bude to Vega?
Především se ale máme dočkat očekávaných procesorů Ryzen 3000, respektive alespoň podrobných informací o nich a navíc také APU Ryzen 3000. Ty by se měly zásadně lišit v tom, že procesory budou 7nm, ale APU ještě 12nm. Vedle toho všeho má AMD ještě dopodrobna mluvit o samotném 7nm procesu, takže pokud nepředstaví některé očekávané produkty, z informací o procesu si alespoň budeme moci odvodit, co by mohly nabídnout. 
 
 
AMD má ale také vypustit na trh spotřebitelskou verzi výkonného Radeonu, což by v této době měla být leda Vega II vyráběná 7nm procesem. Firma přitom doposud mluvila o tom, že 7nm Vega bude určena pouze pro profesionální karty a serverové akcelerátory.  
 
WCCFTech mluví o tom, že tato karta byl poslední projekt od Michaeal Rayfielda, který nyní končí na postu viceprezidenta radeonové divize. Dosavadní informace však říkaly spíše to, že 7nm Vega na řadových Radeonech byly spíše vzdušné zámky a jeden z důvodů, proč měl Rayfield skončit. 
 
Je velká otázka, zda taková karta vůbec přijde a zda od ní můžeme očekávat to samé co od ohlášených akcelerátorů, čili 4096bitové paměťové rozhraní a čtyři čipy HBM2. Jistě to ale bude (maximálně) 4096 Stream procesorů na podstatně vyšším taktu v porovnání s prvními Vegami. Nicméně karta schopná konkurovat hernímu hi-endu od NVIDIE to nebude, ale samotná NVIDIA dala AMD prostor reagovat i pomocí Vegy, když vyslala na trh GeForce 2000, které nevystřídaly starou generaci v rozmezí jejích cen. 
 
Herní 7nm Vega pak má být vyslána na trh někdy v první polovině roku a pokud s tím máme počítat, přináší to s sebou otázku, jak to bude s Navi, jejich výkonem a dostupností. WCCFTech se přitom dušují, že nástup takové Vegy je hotová věc a naopak představení APU Ryzen 3000U pro mobilní počítače není zaručeno. 
 
Jde přitom o 12nm APU se stále maximálně čtyřmi CPU jádry a 640 SP, která jsme očekávali, stejně jako očekáváme 7nm CPU Ryzen pro desktopy. A pokud má AMD představit Radeon RX s Vegou II, který přijde na trh do první poloviny příštího roku, může už klidně představit i nové Ryzeny, neboť ty očekáváme nejdříve dubnu i s novou čipovou sadou X570, ale spíše až v červnu. 
 
Zdroj: WCCFTech


reklama