reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD nakonec přichystá Smart Access Memory i pro NVIDII a Intel

21.11.2020, Jan Vítek, aktualita
AMD nakonec přichystá Smart Access Memory i pro NVIDII a Intel
AMD nejdříve ohlásilo svou technologii Smart Access Memory pouze pro nejnovější Radeony, Ryzeny a čipové sady, ovšem NVIDIA poté oznámila, že přichystá odpověď, která nebude hardwarově tak omezena. Reakce se dala očekávat.
AMD Smart Access Memory (SMA) přidává hrám sotva pár procent výkonu, ovšem je to nárůst, který je zdarma, i když zatím jen pro majitele toho "pravého" hardwaru a těch zatím moc není. NVIDIA přitom nedávno ohlásila, že plánuje svou verzi SMA, neboť tato technologie ostatně vychází z obecně dostupné funkce sběrnice PCI Express, takže se skutečně dalo očekávat, že AMD nadále nebude bazírovat na svých dříve stanovených hardwarových omezeních. A skutečně.
 
 
V rozhovoru pro PCWorld nám zástupce firmy AMD potvrdil, že v týmech Ryzen i Radeon se už pracuje na tom, aby SAM mohl fungovat i na procesorech Intel v případě využití grafiky Radeon, anebo naopak na grafikách NVIDIA, pokud budou pracovat na systému s CPU Ryzen. Čili pokud NVIDIA ohlásila univerzálně fungující řešení, rodí se nám tu nový široce využívaný standard, což je pouze dobře z hlediska přilákání herních vývojářů, aby měli motivaci novou možnost začít využívat. 
 
Zatím však neznáme žádné podrobnosti, čili jistá omezení mohou přetrvat, a to třeba z hlediska verze sběrnice PCI Express nebo generace grafických karet, takže uvidíme. 
 
Je také otázka, kam to všechno povede a máme tu především dvě neznámé: výkon a využití paměti. Zřejmé je, že vývojáři s funkcí SAM doposud spíše nepočítali, takže její přínos se teprve může ukázat, ovšem to je spojeno právě s využitím paměti. AMD je v tomto případě aktuálně ve výhodě, protože i jeho ekvivalent pro RTX 3070 má k dispozici mnohem více paměti, z níž si logicky může o to více ukousnout procesor. A ani RTX 3080 s 10GB bufferem nemusí mít v některých titulech dost na rozdávání a určitě ne tolik jako 16GB Radeony. 


reklama