reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Navi 14 jako základ i budoucích profesionálních grafik a Arcturus jako nová Vega?

11.9.2019, Jan Vítek, aktualita
AMD Navi 14 jako základ i budoucích profesionálních grafik a Arcturus jako nová Vega?
Server Phoronix se rozpovídal o tom, co nového našel v ovladačích společnosti AMD. Jde o nová ID, která mají odpovídat čipům Navi 14, ovšem ne na herních kartách. Má jít o Navi 14 v profi kartách pro pracovní stanice.
Grafické čipy AMD Navi 14 jsme ještě neviděli v žádném známém produktu, nicméně se předpokládá, že mají dorazit na kartách Radeon RX 5600 jako nová náhrada generace Polaris. Jejich výkon se tak zcela jistě bude pohybovat pod úrovní karet RX 5700, ale je otázka, jak hluboko do mainstreamu či snad už low-endu AMD zakrojí. Navi 14 by tak měly být pro AMD zásadní jako základ pro nové karty za rozumnou cenu, však ani Radeon RX 5700 není žádná opravdová lidovka, když ani jeden nekoupíme za cenu pod devět tisíc korun. Chce to novinky za pět až sedm tisíc, či zkrátka slušné karty do segmentu, který v minulé generaci ovládla GeForce GTX 1060. 
 
 
Server Phoronix přitom vyšťoural nové zmínky o Navi 14 v záplatě ovladačů pro AMDGPU Linux kernel, přičemž v textovém doprovodu se píše o GPU pro pracovní stanice. Jsou tam konkrétně dva záznamy spojené s Navi 14, a sice s ID 0x7341 a 0x7347.
 
Autor uvádí, že už viděl odkazy na Navi 14 v předchozích ovladačích, ovšem nyní je to vůbec poprvé, co jde o profesionální verze karet pro pracovní stanice, takže můžeme uvažovat o Radeonech Pro. 
 
Navi 14 by tak měly konečně poslat do důchodu Polaris s jeho RX 570, 580 a 590 a zaútočit na řadu GeForce GTX 16. A není divu, že se v tuto dobu dozvídáme také o nově chystaných GeForce této řady, konkrétně GTX 1650 Ti a GTX 1660 Super. Pokud NVIDIA s nimi opravdu přijde a zároveň z nabídky nevyřadí žádnou jejich sestřičku, pak tímto krokem z hlediska cen opravdu řádně zhutní svou nabídku. Aktuálně jde o tři karty v cenách 149, 219 a 279 dolarů, přičemž dvě nové by se nacpaly akorát do dvou mezer v původní trojici. 
 
Od AMD asi nelze očekávat větší množství karet s čipem Navi 14, jak ostatně napovídají i dvě výše zmíněná ID. Mohly by to tak být právě Radeon RX 5600 a RX 5600 XT a odpovídající Radeon Pro
 
Dále se od Phoronix dozvíme i to, že AMD má jednak dále nabízet GPU Vega na kartách pro pracovní stanice, což lze pochopit vzhledem k jejich vysokému výkonu, který se pouze zrovna moc neprojevuje ve hrách. Především jde ale o to, že produkty pod již známým kódovým označením Arcturus má být konkrétněji nová revize Vegy. V takovém případě by s největší pravděpodobností nešlo o čipy, které bychom mohli vidět na kartách pro domácí PC. Ta by pokračovala víceméně svou cestou s RDNA jako vylepšeným GCN na očekávaných vysoce výkonných Navi (Navi 20?), zatímco pro akcelerátory a profesionální karty by AMD dále rozvíjelo klasickou GCN a Vegu zaměřenou hlavně na výpočetní výkon. Smysl to dává.
 
Zdroj: Phoronix


reklama