reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Navi 23: další naděje na "zabijáka NVIDIE" pro příští rok

12.8.2019, Jan Vítek, aktualita
AMD Navi 23: další naděje na "zabijáka NVIDIE" pro příští rok
Společnost AMD vyslala na trh slušné karty v podobě série Radeon RX 5700, ovšem i když jimi donutila konkurenci reagovat, neohrozila její nejlepší karty, takže není divu, že žádná RTX 2080 Ti Super nepřišla. Co se ale může chystat?
Přímo od Lisy Su už máme potvrzeno, že se chystají ještě výkonnější 7nm čipy Navi, takže to je bez debat. Zbývá jen zjistit, o co by se mohlo jednat a že jde o hardware chystaný s největší pravděpodobností až pro příští rok, tak je ještě velice brzy na to, abychom mohli očekávat finální specifikace s ohledem na konfiguraci čipu, když ty asi ještě nezná ani sám výrobce. 
 
 
Zbývají nám tak úvahy a spekulace, přičemž ty mluví o jistém čipu Navi 23 s již druhou generací RDNA, která bude rovněž podporovat ray tracing a daný čip má být interně nazýván "NVIDIA killer". Takže ne zabiják GeForce, ale rovnou celé NVIDIE, no uvidíme. A pak tu máme také jisté Navi 21. 
 
Nová GPU máme očekávat zhruba rok poté, co AMD představilo první Navi, takže někdy v polovině 2020. Měla by být již součástí druhé generace karet s RDNA, která bude založena na 7nm+, čili na 7nm procesu s EUV. Fanoušci pak mohou jen doufat, že Navi 23 uspěje tam, kde selhal jak Radeon R9 Fury X, tak RX Vega i Radeon VII. Mimochodem, ještě jsme neviděli potvrzení toho, že Radeon VII byl opravdu stažen z trhu, ovšem vzhledem k tomu, že z něj prakticky zmizel, je to celkem jasné. 
 
Otázka je, na jaké úrovni bude podpora ray tracingu v hardwaru nových Radeonů s 2. gen. RDNA. Od zástupce AMD jsme se minulý rok dozvěděli, že ray tracing podporován nebude, dokud to výkonnostně nezvládne celé spektrum karet. Takže uvidíme, zda to bude, či nebude pravda a co si AMD vůbec přichystá. Ostatně ray tracing má mnoho podob, může mít mnoho úrovní kvality a zkrátka existuje mnoho proměnných, které zatím nevíme. 
 
Další otázky se točí kolem pamětí. Aktuální RX 5700 si bohatě vystačí s GDDR6, což ostatně platí i pro herní hi-end firmy NVIDIA. AMD však v minulosti investovalo peníze a energii do využití pamětí typu HBM, které jsou velice výkonné, ale také mají velice složitou implementaci a ta přinesla řadu problémů. 
 
Ovšem právě dnes se můžeme dozvědět o tom, jak SK Hynix ohlásil paměti HBM2E, které by mohly nabídnout řešení. Jde o DRAM v 8-Hi Stack, čili v osmivrstvých čipech po 16 Gb, které pracují na 3,2 Gb/s. Čili jedna jediná výsledná paměť nabízí kapacitu 16 GB a s ní propustnost 410 GB/s a ve dvou pak to je v obou ohledech dvojnásobek. My přitom můžeme předpokládat, že implementaci dvou čipů HBM už AMD zvládne po peripetiích s RX Vega levou zadní. Ostatně Radeony VII už mají čtyři čipy, které by tak nabídly 64 GB při 1,64 TB/s, což by pro hi-end (ne nutně herní) příští generace rozhodně mělo stačit. 
 


reklama