reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Šéfka AMD potvrdila chystané hi-end Navi a 7nm mobilní Ryzeny

1.8.2019, Jan Vítek, aktualita
Šéfka AMD potvrdila chystané hi-end Navi a 7nm mobilní Ryzeny
Lisa Su, CEO společnosti AMD, trošku překvapivě potvrdila, že její firma si chystá nové zásadní produkty, a sice jednak hi-end grafické čipy Navi a vedle toho také mobilní 7nm procesory Ryzen. 
Dá se říci, že 7nm mobilní procesory Ryzen rozhodně očekáváme a také už bylo dost napsáno o hi-end čipech Navi, ovšem přece jen by se nedalo čekat, že by šéfka AMD potvrdila jejich přípravy tak brzy. Nicméně AMD jako takové patří mezi sdílnější firmy a rozhodně pak sdílnější než jsou NVIDIA a Intel, které se snaží spíše vše tajit do poslední chvíle. 
 
 
Lisa Su přinesla tyto informace v odpovědi na otázku po ohlášení nových finančních výsledků firmy AMD, kdy prostě prohlásila že výše zmíněné produkty jsou chystány. K tomu dodala, že AMD si připravuje bohaté 7nm portfolio nad rámec toho, co bylo dosud představeno a týká se to následujících kvartálů. 
 
AMD má na trhu zatím pouze dva 7nm Radeony, a to RX 5700 a RX 5700 XT, přičemž my jsme uvažovali o tom, že je brzy doplní spíše levnější a slabší modely. Nicméně to nebylo vyvráceno, ale nyní máme už konečně přímo od Lisy Su potvrzeno i to, že přijdou i výkonnější. Měly by to být čipy Navi 20 (případně Navi 12 navzdory předchozímu stylu označování) a konkrétně pak Radeony RX 5800 či 5900. A vzhledem k tomu, co předvádí dnešní 7nm Navi, by šlo očekávat, že jsou schopny zaútočit na samotný hi-end NVIDIE. 
 
Kdy bychom je ale mohli očekávat? O Navi 20 se mluvilo jako o čipech chystaných pro příští rok a to, co se o dodávkách 7nm čipů od AMD dozvídáme, je zřejmé, že to pravděpodobné. Respektive je pravděpodobné, že dříve to nebude. AMD se nyní soustředí především na procesory a pomocí 7nm procesu si nechává vyrábět malé 8jádrové čiplety (mezi 70 a 78 mm2), zatímco Navi 10 zabírají 251 mm2. Nyní se přitom potýká s tím, aby na trh dostalo dostatek 12jádrových Ryzenů, o něž je velký zájem, následovat mají navíc EPYC a Threadrippery. 
 
 
Nevypadá tak pravděpodobně, aby se vedle toho na trh brzy dostaly další a mnohem výkonnější i větší GPU, zvláště když si AMD chce připravit také 7nm mobilní procesory Ryzen. Zkrátka toho má dost samotné vedení firmy by si jistě přálo, kdyby mohlo to všechno vrhnout na trh najednou, dokud má v 7nm procesu technologickou výhodu. Musíme se tak nechat překvapit, co po prvních Navi a 7nm Ryzenech přijde pro spotřebitele jako následující produktová řada. Mluví se i o procesu 7nm+ s EUV, na němž budou stavěna GPU s RDNA 2, čili druhou verzí RDNA a to se týká už příštího roku. Zda jde rovněž o zmíněných hi-end Navi 20, to není možné říci. Takže prostě a jednoduše uvidíme. 
 


reklama