reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD oficiálně uvádí čipset B450

31.7.2018, Jan Vítek, aktualita
AMD oficiálně uvádí čipset B450
AMD dnes oficiálně vypouští na trh čipovou sadu B450, takže se na něj dostávají i příslušné základní desky. Potvrzuje také, že tyto nové základní desky a patice AM4 vůbec má plánovanou podporu do roku 2020. 
Aktuálně již desky s paticí AM4 podporují pět produktových rodin, alespoň dle informací AMD, i když oficiálně jsou známy čtyři: Bristol Ridge, Summit Ridge, Raven Ridge a Pinnacle Ridge. AMD však počítá jako pátou procesory Athlon pro AM4. Ale čtyři, nebo pět, to nám může být jedno, důležité je, že desky s AM4 budou podporovat procesory a APU od AMD do roku 2020. To by tedy mělo znamenat, že do nich budeme moci nainstalovat nejen budoucí 7nm procesory Zen2, ale ještě i další generaci, pokud tedy v roce 2020 nějaká přijde. 
 
 
Čipová sada B450 je takový univerzál vhodný pro malé domácí systémy HTPC i pro výkonné stroje. Ostatně stejně jako její předchůdkyně podporuje přetaktování procesoru a pokud nám nejde vyloženě o hi-end systémy s více než jednou grafikou a co nejvíce disky/SSD, B450 musí stačit. Pouze pro starší APU či Athlony (7. generace) AMD doporučuje spíše desky s čipsetem A320, který se zatím svého nástupce nedočkal. Pro cokoliv 14nm je tu tak B450. 
 
 
Specifikace čipsetu B450 mluví o dvou linkách rozhraní USB 3.1 Gen 2, dalších dvou USB 3.1 Gen 1 plus šesti USB 3.0. Mezi USB 3.0 a 3.1 Gen1 v podstatě není žádný rozdíl až na to, že první jmenované využívá konektory A a druhé je určeno pro novější C, ale propustnost 5 Gb/s zůstává. 
 
Dále tu máme šest linek PCIe 2.0, rovněž šest SATA 6 Gb/s a jedna linka rozhraní PCIe je vyhrazena pro gigabitový Ethernet, ale výrobce desky si ji může použít i jinak. To možná vypadá jako chudá výbava, ale je třeba si uvědomit, že samotné procesory mají krom 16 linek PCIe 3.0 pro grafiku také další čtyři pro NVMe SSD plus ještě čtyři USB 3.1 Gen1. Nevýhoda je, že paměti DDR4 jsou na mainstreamových B450 a B350 omezeny na 2400 MHz. 
 
 
Zbytek prezentace čipsetu B450 firma AMD věnovala srovnání s konkurencí od Intelu s ohledem na cenu, pak byla představena technologie StoreMI, kterou dobře známe, pak tu máme informace o dosavadním hodnocení procesorů Ryzen od uživatelů a nakonec nám AMD slibuje široký výběr mezi modely základních desek, kam budou patřit modely formátu ATX, Micro ATX i Mini ITX. 
 
Zdroj: TZ AMD 


reklama