reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD opouští Jim Anderson z Computing and Graphics Group

28.8.2018, Jan Vítek, aktualita
AMD opouští Jim Anderson z Computing and Graphics Group
Společnost AMD ztratila dalšího vysoce postaveného pracovníka. Opouští ji dosavadní Senior Vicepresident & General Manager divize Computing and Graphics Group, čili Jim Anderson. Kam se poděje?
Jim Anderson, který byl jedním z lidí představujících i novou generaci procesorů Ryzen 2000, ve společnosti AMD působil od května roku 2015. Zodpovědný byl i za strategii a management divize Computing and Graphics Group a dostal se až na pozici seniro viceprezidenta a generálního manažera. V té ale končí a od 4. září tohoto roku už bude pracovat jako CEO společnosti Lattice Semiconductor Company a zároveň vstoupí do jejího představenstva. 
 
 
Před svou kariérou v AMD Anderson pracoval v Intelu a ještě o dekádu dříve pracoval ve firmách Broadcom a LSI Corporation na různých vedoucích pozicích. 
 
 
Kým ale společnost AMD zaplní nově uvolněnou pracovní pozici? Přesune se na ni Saeid Moshkelani, který firmě dříve zajistil úspěch při výběru hardwaru firmami Microsoft a Sony pro konzole Xbox a PlayStation. Především díky němu jsou tak dnešní konzole založeny na APU firmy AMD, která tak získala v herním světě pevnou pozici, když už ji ztrácí v oblasti grafických karet pro PC.
 
Co se týče 7nm produktů firmy AMD, obavy vyvolalo dnes ohlášené rozhodnutí firmy GlobalFoundries odsunout nástup svého 7nm procesu na neurčito. AMD potvrzuje, že jeho první 7nm produkty bude vyrábět firma TSMC, se kterou se již spolupracuje na vývoji několika takových čipů a tato spolupráce zatím probíhá velice dobře. GlobalFoundries budou pokračovat s výrobou 14nm a 12nm čipů pro AMD ve své továrně v New Yorku. Jim Anderson stačil ještě potvrdit, že přesunutí veškeré výroby 7nm čipů do TSMC nemá nijak ovlivnit existující produktové roadmapy. 
 
AMD přitom rozhodně má zájem na tom, aby spustilo výrobu pomocí 7nm procesu co nejdříve, protože ji potřebuje jednak pro svou konkurenceschopnost vůči NVIDII a pak má také šanci poprvé po mnoha letech disponovat lepším procesem než Intel.
 
Poslední podobná situace nastala v roce 1999, kdy sice Intel představil první 180nm procesory o měsíc dříve, ale AMD se mohlo těšit z daleko lepší výtěžnosti. Šlo o procesory Pentium III Coppermine z října a generaci Athlon K7.5 z listopadu. Intel nabízel své Coppermine s L2 cache pracující na plném taktu procesoru, zatímco Athlony měly L2 cache taktovanou níže, ale  i díky tomu bylo AMD ve výhodě a dokázalo na trh dostat více 1GHz procesorů než Intel, který také musel některé 1,13GHz kousky Pentia III svolávat zpět kvůli přehřívání. 
 
Nyní má AMD na trhu procesorovou architekturu, která se intelovské bez problémů vyrovná a dle dostupných informací ji s ohledem na výtěžnost předčí. Výhled je přitom ten, že 7nm generace přinese dvojnásobný počet jader než ta aktuální, čili až 64 a je velice pravděpodobné, že Intel na to se svým 14nm procesem nenalezne odpověď. 
 
 
Zdroj: Hexus.net
reklama