reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

GlobalFoundries odkládají nástup 7nm procesu na neurčito

28.8.2018, Jan Vítek, aktualita
GlobalFoundries odkládají nástup 7nm procesu na neurčito
Ještě že má AMD v záloze firmu TSMC a popřípadě Samsung, neboť jeho dlouholetý partner má opět problémy, které vyústily v oznámení, že nástup 7nm procesu FinFET byl odložen na neurčito. 
Špatná zpráva pro AMD a v podstatě i nás všechny přišla z firmy GlobalFoundries (GloFo). Dosud jsme si mysleli, že AMD bude mít pro výrobu 7nm čipů k dispozici služby jak GloFo, tak TSMC, ale nyní je jasné, že to bude pouze TSMC. I tak ale Mark Papermaster nedávno uvedl, že AMD nástup 7nm produktů uspíší, ale nyní lze očekávat, že k tomu bude mít menší výrobní kapacity. A pokud ty nebudou stačit na výrobu všeho, co by si firma představovala, je jasné, že přednost dostanou produkty, z nichž koukají vyšší výdělky, čili profesionální a serverové. 
 
 
GloFo tedy nyní samo ohlašuje, že 7nm program byl pozastaven, a to na neurčito a příslušné zdroje včetně pracovní síly byly přesunuty na další vývoj již existujících 14nm a 12nm technologií FinFET. Firma se tak chce zaměřit na uspokojení poptávky příští vlny klientů, kteří budou mít o dané procesy zájem v příštích letech. Půjde třeba o produkty pro bezdrátovou komunikaci, paměti, nízkospotřebové čipy, atd.  
 
Za následek to bude mít i propuštění některých zaměstnanců, kteří nebudou zapotřebí v nových pozicích, ovšem většina z těch, kteří pracovali na 7nm procesu, má být přesunuta právě na další vývoj 14 a 12nm technologií. 
 
CEO Tom Caulfield k tomu přidal vyjádření, že většina zákazníků dnes chce získat z každé výrobní technologie maximum, aby patřičně zúročili své investice. To je plně v souladu s tím, co se říká o vývoji a designu čipů pro stále pokročilejší technologie: je stále dražší a dražší a není daleko doba, kdy bude takový vývoj jednoho čipu stát i miliardu dolarů. A to rozhodně nebude pro každého. 
 
Caulfield pokračuje, že stále méně firem má zájem o brzký přechod na novější technologie, a tak i jeho firma sama raději zatím zůstane u těch aktuálních. Nicméně, zakládá novou dceřinou společnost zaměřenou na výrobu ASIC a u té byla zmíněna možnost výroby pomocí 7nm a dalších ještě pokročilejších technologií, ovšem to nebylo zrovna dobře vysvětleno. 
 
V každém případě to vypadá, že v příštím roce bude AMD vyrábět své 7nm čipy leda u TSMC a že 14nm technologie tu s námi vydrží ještě velice dlouho. Ostatně stejné je to se staršími technologiemi, které se stále používají, jen ne pro výrobu moderních procesorů, grafických čipů či hi-end SoC v mobilních zařízeních. 
 
Zdroj: TZ GloFo


reklama