reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD opravuje předpoklad analytika ve snaze ochránit své akcie

31.3.2018, Jan Vítek, aktualita
AMD opravuje předpoklad analytika ve snaze ochránit své akcie
Jeden evidentně vlivný analytik poslal nedávno akcie firmy AMD do skluzu, když předpověděl prudké zhoršení jejích tržeb vlivem blížícího se konce těžby Etherea na grafických kartách. AMD se nyní snaží jeho údaje z očividných důvodů opravit. 
Šlo konkrétně o Christophera Rolanda z firmy Susquehanna, který opravdu vypustil do světa, že tržby AMD z 20 procent dělá prodej karet určených pro těžbu Etherea. To jsme v naší starší zprávě zpochybnili, respektive bylo velice těžké vzít jako fakt to, že by celá pětina tržeb opravdu měla pocházet z karet využívaných čistě jen na Ethereum. AMD také dříve mluvilo spíše o čísle do deseti procent a rozhodně ne pouze ve spojení s touto jednou měnou. Právě na tu se totiž zaměří nový ASIC od firmy Bitmain, jenž by měl být schopen těžit právě jen Ethereum, ovšem grafické karty jsou silné i v těžbě jiných měn, a to je zcela zásadní informace. 
 
 
Ostatně analytici se snažili potopit akcie AMD už v minulém roce (a o ničem jiném nebylo ani odhalení chyb v procesorech), kdy předpovídali velice blízký krach hodnoty kryptoměn, který přinese konec zvýšeného zájmu o nové karty. Nic takového nenastalo a dostupnost karet se vinou nevšední poptávky jednoznačně zhoršila. Roland nyní tuto akci zopakoval a přispěl k tomu, že akcie AMD v březnu vytrvale klesaly a jejich hodnota se dokonce dostala pod 10 dolarů, zatímco na začátku roku útočila na 14dolarovou hranici. 
 
Není divu, že se AMD těmto útokům brání a chce napravit i informace hovořící o tom, jak moc se těžaři podílí na tvorbě jejích tržeb. Analytici mohou poukázat na to, co přinesly ASIC pro Bitcoin, kdy se skutečně prodej karet prudce propadl a bazary zaplnily grafické karty, jež prodej nových ještě zhoršily. Jenže v té době byla zcela jiná situace a dnes existuje řada měn, na které se mohou majitelé grafických karet přeorientovat, pokud jim padne možnost na nich efektivně těžit Ethereum. Čili je tu otázka, zda zmíněný ASIC na trhu s grafikami vůbec něco podstatného změní. 
 
Samo AMD se pak zaměřuje na zprávu Rolanda, jejž opravuje opakujíc to, co jsme slyšeli už dříve. Kryptotěžba se podílí na tržbách AMD v podílu v jednotkách procent, takže nejde o 20 procent a notabene ne spojených pouze s Ethereem. Ostatně těžko může mít někdo přehled o tom, co se na jakých kartách těží a co ne. AMD konkrétně mluvilo o "mid-single digits", čili o přibližně 5 procentech, což se ale týkalo roku 2017. Je tak pravda, že aktuálně bude prodej karet využívaných pro těžbu tvořit větší procento tržeb, ale těžko to bude 20. 
 
Vedle toho chce AMD poukázat na další příležitosti ke svému růstu, které se vůbec netýkají kryptoměn. Opět poukazuje na růst prodejů procesorů Ryzen a EPYC, který analytikové ve svých zprávách neřeší. Dále mluví o spojenectví se společností Apple a dlouhodobých plánech v oblasti PC, serverů a grafiky. 
 
Nyní to vypadá, že akcie AMD po krátké exkurzi do hodnot pod 10 dolarů opět rostou. 
 
Zdroj: AMD


reklama