reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD popírá zprávy o konci výroby série RX 5700

3.10.2020, Jan Vítek, aktualita
AMD popírá zprávy o konci výroby série RX 5700
Původně od francouzského serveru Cowcotland pochází informace o tom, že AMD přestává či přestalo vyrábět grafické karty série RX 5700. Na tom byla podivná jedna věc, a sice že se to nemělo týkat karet RX 5600 (XT).
Konec výroby některých Radeonů byl podán tak, že se to týká pouze série RX 5700, čili karet RX 5700 a RX 5700 XT. Ty jsou založeny na čipu Navi 10, ovšem to platí i pro karty RX 5600 a RX 5600 XT. Čili AMD by v takovém případě mělo přestat vyrábět karty, do nichž patří ty lépe vyrobené čipy Navi 10 a v nabídce ponechat horší modely, což by znamenalo, že by se samo okrádalo o možnost na svých 7nm GPU utržit víc. 
 
Nicméně tato možnost tu prostě byla vzhledem k tomu, že přesně nevíme, s čím AMD na konci tohoto měsíce přijde. Bylo totiž možné, že karty série RX 5700 dostanou brzkou náhradu a stane se z nich už definitivně neatraktivní zboží, i když to už svým způsobem zařídily GeForce Ampere. Jenomže ty zatím nejsou reálně k dostání, Turingy z trhu viditelně mizí, a tak není moc důvodů RX 5700 zlevňovat, natož pak už honem rychle posílat do důchodu. 
 
 
Dá se také předpokládat, že nové Radeony reálně dorazí nejdřív za měsíc a půl a dle informací o naskladňování Ampere do obchodů bychom se nedivili, kdyby s situace s jejich dostupností příliš nezlepšila. 
 
AMD se dle oficiálních informací chystá nové Radeony představit 28. října a nyní tu máme také další vyjádření firmy o údajném ukončení výroby série RX 5700. Dle něj se tyto karty stále vyrábí a vyrábět budou, dokud o ně bude na trhu zájem. AMD tak ještě nestahuje kalhoty, ostatně konkurenční série pro RX 5700 v podobě RTX 2060 je také stále v prodeji a na rozdíl od výkonnějších Turingů je k dispozici v hojných počtech. Není žádný problém sehnat jak novější RTX 2060 Super, tak i starší RTX 2060, ovšem ty už téměř nemá cenu kupovat, neboť se na ně seshora tlačí karty RTX 2070 Super.


reklama