reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD potvrzuje: 7nm GPU letos, 7nm CPU v příštím roce

3.9.2018, Jan Vítek, aktualita
AMD potvrzuje: 7nm GPU letos, 7nm CPU v příštím roce
Společnost AMD nám ve své tiskové zprávě potvrdila, že ještě letos uvede na trh 7nm GPU a výslovně také zmínila generaci Navi. Vedle toho budou v příštím roce uvedeny na trh první 7nm procesory. 
Server techPowerUp si sice tuto zprávu vyložil tak, že v tomto roce přijdou na trh 7nm GPU Navi po boku 7nm procesorů, ale to je spíše jen přání redaktora a nepochopení zprávy i posledního vývoje. AMD totiž ve zprávě nikde nepíše, že ona letošní 7nm GPU mají být Navi a už vůbec tu není nic o tom, že letos mají dorazit 7nm procesory. Takže o čem AMD píše?
 
 profi Radeon se 14nm Vegou
 
AMD se nejdříve poplácalo po ramenou, že je to jediná firma vyrábějící výkonná CPU i GPU, což je jistě pravda. Stejně tak je pravda, že v posledních 18 měsících se firmě dařilo daleko lépe než v řadě předchozích let, a díky tomu i získala podíly na trzích s PC, herním hardwarem a datovými centry. Na druhou stranu, co se týče vyloženě herních karet, tam to moc růžové zrovna není a nebýt těžařů, Radeony půjdou oproti GeForce na odbyt obtížněji. 
 
Dále tu máme zmínku o klesajícím tempu průmyslu vzhledem k Mooreovu zákonu, zatímco poptávka po výkonných CPU a GPU naopak roste. To dle AMD dává příležitost společnostem, které dokáží vhodně skloubit architekturu, moderní způsoby pouzdření čipů a další systémové a softwarové inovace, jinými slovy, dává to příležitost právě firmám jako AMD. To pak přímo zmiňuje i velké investice do 7nm procesu, které vzešly ze strategického rozhodnutí jej maximálně využít. 
 
Zatím je pro AMD brzo na to, aby se podělilo přímo o informace o samotných produktech, ale chce se podělit alespoň o svou "flexibilní strategii" týkající se výrobních zdrojů, kterou ve firmě vytvořili před několika roky. Její výhoda bezpochyby spočívá v tom, že AMD se nespolehlo především na GlobalFoundries a jejich 7nm proces, což bylo velice moudré rozhodnutí vzhledem k tomu, že ten možná v této firmě nikdy nebude zprovozněn. Veškerá 7nm produkce pro AMD tak bude probíhat v TSMC. 
 
AMD vidí jako další velký krok představení 7nm portfolia, do nějž budou patřit první produkty s jádry Zen 2 (neplést se Zen+ na CPU Ryzen 2000 a dalších) a také GPU architektury Navi. Dále bylo uvedeno, že v TSMC už proběhl tape out, tedy dokončení vývoje designu několika 7nm produktů, o čemž se ale psalo už loni. Mezi ně pak patří první 7nm GPU, které přijde na trh tento rok a 7nm serverové CPU pro příští rok. 
 
Někdo by si mohl spojit Navi a ono zmíněné první 7nm GPU, ale už delší dobu je jasné, že to bude 7nm Vega výhradně pro profesionální a serverové karty, pokud ovšem AMD mohutně nemlžilo a nechystá nějaké velké překvapení. Firma si také pochvaluje spolupráci na 7nm produktech s TSMC, která jde velice dobře a výsledky jsou neméně skvělé. I nadále však bude pokračovat spolupráce s GlobalFoundries, neboť výroba 14nm a 12nm produktů samozřejmě nekončí.  
 
Zdroj: AMD


reklama
reklama