reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

GlobalFoundries šly z kola ven a nevěstí to nic dobrého

29.8.2018, Jan Vítek, aktualita
GlobalFoundries šly z kola ven a nevěstí to nic dobrého
Ještě nedávno jsme mohli říkat, že elita polovodičových výrobců zahrnuje čtyři firmy, ovšem po včerejší tiskovce firmy GlobalFoundries už zbyly jen tři a pro celý průmysl to není dobrá zpráva. Jaké má vyhlídky?
Na jaře jsme měli za to, že AMD bude moci využít pro výrobu příštích generací svých produktů služeb dvou firem, které nabídnou 7nm proces, a sice GlobalFoundries (GloFo) a TSMC. Právě GloFo ale odkládají svůj 7nm proces na neurčito, což znamená rušení celých týmů, které na něm pracovaly a přeložení či rovnou propuštění pracovníků. Rozhodně to tedy nevypadá, že by se vývoj 7nm procesu měl v této firmě v dohledné době dokončit a vzhledem k neúprosnému tempu to jednoznačně znamená, že GloFo vypadává z čtveřice nejlepších firem. 
 
náklady na vývoj čipů 
 
V té zbyly už jen společnosti Samsung, TSMC a Intel, přičemž právě Intel má nyní sám dost problémů se svým 10nm procesem, který přijde nejdříve za rok a několik měsíců a i kdyby jako zázrakem byl k dispozici hned, i tak by byl oproti původním plánům značně opožděn. A to mají klíčové společnosti prosím pěkně před sebou ještě přechod na technologii EUV, kterou můžeme označit za takový hardwarový vapourware a i když bylo s ohledem na ni dosaženo velkých pokroků, stále to není ideální
 
Bez nadsázky se dá říci, že pokrok na poli hi-end polovodičových čipů je ohrožen a firmám bez vlastních továren už zbývá v podstatě jen TSMC. Intel si vyvíjí a vyrábí na vlastním písečku a Samsung, i když vyrábí i pro jiné firmy, rozhodně není klasický smluvní výrobce čipů a uspokojuje také především vlastní potřeby. 
 
Dle EETimes nastal v GloFo konec 7nm časů prostě a jednoduše kvůli tomu, že firma by na novém procesu nedokázala vydělat. Měla možnost investovat další 2 až 4 miliardy dolarů, aby dokázala odstartovat výrobu 40 až 50 tisíc 7nm waferů měsíčně, což by sice v dohledné době umožnilo dostat se do plusu, jenomže, jak CEO Caulfield sám naznačil, zákazníci firmy nemají většinou o 7nm technologii zájem. Jde právě především o zvyšující se náklady na vývoj čipů, které jdou právě za těmito zákazníky. To způsobilo, že poptávka po 14 a 16nm procesech byla asi poloviční v porovnání s 28nm procesem a v případě 7nm to má být obdobné. Ostatně právě dle EETimes byla jediným známým zákazníkem pro 7nm proces GloFo právě firma AMD. 
 
Co z toho logicky vyplývá? Na jedné straně se prudce zvyšují náklady na vývoj a nastartování výroby pomocí pokročilejších procesů a ještě navíc s tím spojené náklady na vývoj příslušných čipů, což má za následek to, že klesá počet zákazníků, kteří mají zájem využít těch nejlepších dostupných technologií, takže se zmenšuje celkový trh, a tedy i objem peněz, které se na něm pohybují. Je pak logické, že GloFo v takovém prostředí těžko obstojí proti gigantu, jakým je TSMC. 
 
Ovšem v případě dalších procesů se může stát, že vývoj lepších technologií přestane být zajímavý i pro samotné TSMC, zvláště když to bude postrádat konkurenci a z výhledu na brzký nástup 7nm procesu s EUV a dále 5nm procesu nebude nic a co pak dál? Toť otázka.
 
postupná redukce firem s vlastními továrnami
 
Stačí se ale podívat na nějaká čísla. Společnost TSMC v předchozím roce generovala 27 % tržeb ze 65nm a starších technologií a více než polovinu z 28 - 45nm. Čili pro již dobře zavedený 16nm proces zbývalo jen cca 20 procent a výhled je pouze na to, že v případě 7nm a dalších procesů se bude tento podíl jen snižovat. 
 
Můžeme se tedy opravdu obávat o to, co přinese budoucnost. Však GloFo se zachovala logicky z ekonomického hlediska. Technicky by 7nm proces nejspíše zvládla, ale už by se to prostě nevyplatilo a můžeme snad doufat, že v jiných firmách bude přístup odlišný? 


reklama