reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD překvapilo novým 64jádrovým EPYC 7H12

19.9.2019, Jan Vítek, aktualita
AMD překvapilo novým 64jádrovým EPYC 7H12
Zástupci AMD přicestovali do Říma, aby v tomto městě jasně spojeném s jeho aktuální generací serverových procesorů EPYC představili nový 64jádrový model. Jde o EPYC 7H12, který dosahuje TDP 280 W. Co za to nabídne?
AMD mělo dosud v nabídce dva 64jádrové procesory EPYC, a sice EPYC 7742 a EPYC 7702 se základním taktem přinejlepším 2,25 GHz a turbem 3,4 GHz s TDP až 225 W. Nový EPYC s nezvyklým označením 7H12 přitom má TDP 280 W, takže je zřejmé, že při zachování stejného počtu jader by měl nabídnout vyšší základní takt. 
 
 
Ten skutečně je na úrovni 2,6 GHz, přičemž turbo je překvapivě 3,3 GHz, čili nejnižší ze všech tří 64jádrových EPYCů. Jenomže v případě takovýchto procesorů lze předpokládat, že ty poběží především se zátěží více jader, pokud možno všech a tehdy je mnohem více než nejvyšší turbo důležitý základní takt a ten je naopak výrazně vyšší než u ostatních dvou modelů. 
 
EPYC 7H12 bude určen především pro nasazení v HPC systémech, a to nejlépe takových, které využívají vodní chlazení či klimatizované prostředí, nebo ideálně obojí naráz. Tento procesor už testovala společnost ATOS ve svém superpočítači BullSequana XH2000 právě s vodním chlazením a dosáhla s ním v LINPACK výkonu 4,2 TeraFLOPS, což je o 11 % více v porovnání s dosavadním hi-endem v podobě EPYC 7742. 
 
Na stejné události pak AMD ukazovalo i pět nových serverových platforem Dell EMC PowerEdge, o nichž jsme se ale zmínili již včera, pak tu byli i zástupci IBM hovořící o tom, jak nové EPYC pomohou více zabezpečit cloudové servery a poskytnou vysoký výkon pro různé úlohy a procesory EPYC si osvojí také firma TSMC, jíž pomohou při dalším vývoji příštích výrobních technologií. 
 
Zdroj: KitGuru


reklama