reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD přináší alternativu pro Intel NUC s výkonem až 3,6 TFLOPS

4.12.2019, Jan Vítek, aktualita
AMD přináší alternativu pro Intel NUC s výkonem až 3,6 TFLOPS
Trvalo to, ale přece jen jsme se dočkali od AMD toho, že se samo pustilo se svými partnery do výroby minipočítačů ve stylu Intel NUC. Ten tak získá novou konkurenci v podobě systémů vybavených čipy Ryzen Embedded. 
Samozřejmě to neznamená, že bychom si už dříve nemohli koupit malý počítač založený na platformě AMD, ovšem tato nabídka by nově měla být mnohem rozmanitější. AMD společně s firmami ASRock Industrial, EEPD, OnLogic nebo Simply NUC začíná nabízet nové modely počítačů ve stylu Intel Next Unit of Computing a z výběru firem je zřejmé, že půjde především o průmyslové modely. My už jsme také měli možnost si prohlédnout modely Sequoia, ale nyní tu máme celkové a obšírné představení nové třídy počítačů. 
 
4X4 BOX-V1000
 
AMD slibuje výkonné CPU a integrované GPU, širokou podporu periférií i solidní zabezpečení. Firma tak navazuje na své vyjádření z dubna, kdy představila modely Ryzen Embedded R1000, že ty budou použity v mnoha různých modelech minipočítačů. 
 
 
A jak je vidět, používané základní desky jsou velice podobné tomu, co nabízí i Intel v rámci NUC. Mají čtvercový tvar, využívají sloty pro SO-DIMM i M.2 či SATA a na opačné straně mají připájený příslušný procesor, nebo lépe řečeno SoC. 
 
OnLogic ML100G-40
 
AMD dále využije otevřený software prostřednictvím Radeon Open Compute (ROCm) a OpenCL, díky čemuž budou výsledné počítače vhodné také pro aplikace strojového vidění, detekci objektů a jiné úlohy spojené s AI. K tomu se využije výkon až čtyř jader Zen (4C/8T) a 11 CU grafiky generace Vega (704 Stream procesorů), což je případ konkrétně modelu Ryzen Embedded V1807B. Za zmínku rozhodně stojí také dva 10Gb/s ethernetové porty a celkový výkon až 3,6 TFLOPS s maximálním TDP 54 W. Modely R1000 jsou slabší s konfigurovatelným TDP 15 až 25 W. 
 
 
 Konkrétně tu máme například:  
Zdroj: TZ AMD


reklama