reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD přišlo s novým mikrokódem pro Ryzen 3000, co slibuje?

11.9.2019, Jan Vítek, aktualita
AMD přišlo s novým mikrokódem pro Ryzen 3000, co slibuje?
Už včera jsme se podívali na test nové betaverze BIOSu pro desku od MSI, ovšem nyní tu už máme oficiální vyjádření společnosti AMD o tom, co má nabídnout nová verze mikrokódu AGESA pro Ryzen 3000.
Je třeba zdůraznit, že byl otestován BIOS v beta verzi, ovšem pravda je, že už obsahoval mikrokód AGESA 1003ABBA, který AMD dle vlastních slov už poskytlo výrobcům desek, takže právě na něm se už asi do vydání nových verzí BIOSů nic nezmění. 
 
Ukázalo se také, že chování procesorů Ryzen 3000 se změnilo kvůli novému nastavení turbo limitů po překročení teplot 75 °C namísto 80 °C, jak tomu bylo dříve. AMD nyní v tomto nastavení provedlo příslušné změny a slibuje, že s dostatečným chlazením bude turbo opět tam, kde má být. 
 
 
Co nám k tomu AMD může říci? V prvé řadě přiznává, že algoritmy řídící turbo frekvence byly ovlivněny jistým problémem, který mohl způsobit, že takty nedosahovaly potřebné výše. Tento problém byl nyní vyřešen a AMD dále zkoumalo další možnosti, jak ještě více přidat na taktech. To platí pro všechny procesory Ryzen 3. generace a dle interních testů můžeme očekávat dalších 25 až 50 MHz k aktuálním turbo frekvencím dle specifikací.
 
Tyto údaje se opírají o testy provedené v PCMark 10 a Kraken JavaScript Benchmark. Provedeny byly na referenční desce AMD vybavené novým mikrokódem, 2x 8 GB DDR4-3600 CL16, použity byly chladiče Wraith Prism a Noctua NH-D15S a systém Windows 10 z května tohoto roku. Testování proběhlo při 22°C okolní teplotě s nastavením výkonu AMD Ryzen Balanced a s výchozími volbami BIOSu až na OC pamětí. 
 
AMD samo předpokládá, že nové finální verze BIOSů pro desky různých výrobců se objeví během dvou až tří týdnů, což už pochopitelně závisí pouze na firmách MSI, Asus, Gigabyte a dalších.
 
Společnost AMD také uvádí, co mohou dělat samotní uživatelé, aby si svůj systém vyladili co nejlépe či aby umožnili procesoru pracovat na nejvyšším taktu. Jde o pečlivé nanesení teplovodivé pasty a instalaci chladiče, adekvátní chlazení celého systému (skříně), instalaci nejnovějšího BIOSu a jeho vhodné nastavení, použití nejnovějších ovladačů od AMD i nejnovější verze OS. 
 
Co AMD ještě doporučuje, je otestování nového BIOSu a dosažení maximálního turba pomocí PCMarku 10. Nicméně očekává se, že pokud někdo vyzkouší Cinebench s jedním vláknem po delší dobu, pracovní takty budou nižší. 
 
A nakonec je tu otázka spolehlivosti, neboť se objevovaly hlasy, že AMD provedlo změny snižující turbo právě kvůli tomu, že se obávalo selhávání svých procesorů. Firma upozorňuje, že jako obvykle provedla extenzivní inženýrskou analýzu a vyvinula modely sledující spolehlivost a výdrž procesorů, a to samozřejmě ještě před tím, než je nechala vyrábět ve velkých sériích. Změny ve starším AGESA 1003AB nebyly provedeny kvůli spolehlivosti a ani ty, které nyní zavádí AGESA 1003ABBA, by na ni dle očekávání AMD neměly mít vliv. 
 
My k tomu můžeme jen dodat, že sdělení firmy AMD v podstatě odpovídá tomu, co zjistil server Tom's Hardware ve svém testu včetně schopnosti dosáhnout i mírně vyššího taktu v porovnání s maximálním turbem. A to včetně toho, že maximální turbo nemusí být dlouhodobě udržitelné při nejvyšší zátěži jednoho jádra. Nicméně rozhodně by si na ně měl procesor sáhnout tak, aby to uživatel poznal, což platí. 
 
Zdroj: AMD


reklama