reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Radeon Picasso: následovník Raven Ridge se objevil

23.7.2018, Jan Vítek, aktualita
AMD Radeon Picasso: následovník Raven Ridge se objevil
Kódové označení Picasso jsme zaznamenali už loni v září a hned se ukázalo, že půjde o následovníka pro dnešní APU Raven Ridge, který přijde společně s Matisse, čili procesory Ryzen 3. generace. Nyní tu už máme něco bližšího.
Už od loňského září tak známe následující roadmap, která nám ukázala základní vlastnosti desktopových platforem AMD s CPU a APU. Víme tak, že Matisse už bude představovat procesory založené na architektuře Zen 2 a stále si zachová patici AM4. 
 
 
Pro Picasso bude také platit, že bude určeno pro AM4, takže to už také bude třetí generace čipů (APU) pro tuto patici. Nicméně architektura bude stále stejná jako u Raven Ridge, takže lze očekávat, že to bude podobné jako mezi Ryzen první a druhé generace. To ale automaticky neznamenalo, že AMD pro Picasso použije 12nm proces a ne už nový 7nm. 
 
A jak ukazuje následující tabulka, po Picassu už bude následovat Renoir, ale o této generaci už nevíme vůbec nic. 

  Ryzen 1000 Ryzen 2000 Ryzen 3000 Ryzen 4000
Rok 2017 2018 2019 2020
Architektura Zen Zen+ Zen2 Zen3 / Zen2+
HEDT (TR4) Threadripper 1. Gen. Threadripper 2. Gen. Threadripper 3. Gen.
“Castle Peak”
Threadripper 4. Gen.
“NG HEDT”
Desktop (AM4) Ryzen 1. Gen.
“Summit Ridge”
Ryzen 2. Gen.
“Pinnacle Ridge:
Ryzen 3. Gen.
“Matisse”
Ryzen 4. Gen.
“Vermeer”
APU (AM4) “Raven Ridge” “Picasso” “Renoir”
 
Od generace Picasso tak nejspíše nemůžeme očekávat velké vylepšení krom ohlášeného zlepšení poměru výkonu a spotřeby. Ten bezesporu přijde díky novému výrobnímu procesu, ale jak už bylo řečeno, je otázka, zda už půjde o 7nm. 
 
 
Nyní se už AMD Radeon Picasso objevil v online databázi UserBenchmark pod ID 15D8 (Raven Ridge mají Device ID 15DD). Tento záznam však bohužel není spojen s žádnými benchmarky, respektive s konkrétními výsledky, takže nezjistíme, jak si dané zařízení stojí. 
 
V případě aktuálních APU od AMD je překážkou pro dosažení vyššího výkonu především propustnost pamětí a je jasné, že i za rok se budou využívat DDR4, které už nemají před sebou vidinu výrazného navyšování taktů, a tedy propustnosti. Picasso tak na ně budou také spoléhat, dorazí nejspíše někdy po boku Matisse, a tak můžeme očekávat, že podoba APU od AMD se v příštích dvou letech moc nezmění. Pravděpodobně se zvýší takty, možná přibydou nějaké Stream procesory v CU čipů, přičemž navýšení počtu procesorových jader očekávat nelze. 
 
Zdroj: VideoCardz


reklama