reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Uniklá roadmap AMD odhaluje procesory Matisse a APU Picasso

27.9.2017, Jan Vítek, aktualita
Uniklá roadmap AMD odhaluje procesory Matisse a APU Picasso
Díky uniklé roadmap firmy AMD už můžeme mluvit o chystaných procesorech Zen 2 s kódovým označením Matisse a pak byla odhalena také chystaná APU Picasso. Co si tedy AMD chystá pro příští a přespříští rok? 
Nedávno jsme se dozvěděli, že AMD si pro příští rok nechystá 14nm refresh procesorů Zen, ale už 12nm, což platí také pro GPU Vega. Je tak jistá naděje, že chystané procesory známé již několik měsíců jako Pinnacle Ridge nebudou jen mírně lepší verze dnešních Summit Ridge a nabídnout podstatně vyšší výkon. Otázka byla, zda to chce AMD zajistit odlišnou architekturou, na což spoléhat moc nelze, nebo spíše vyššími takty, na což bych osobně sázel více. Nyní se to potvrzuje v nové roadmap, kde se jasně píše o tom, že Pinnacle Ridge budou mít architekturu Summit Ridge a vyšší výkon, čili ten musí být zajištěn vyššími takty, a to právě díky 12nm výrobnímu procesu. 
 
Nyní se tak můžeme ptát, o kolik set megahertz budou tyto takty vyšší a také jaký bude nový strop pro přetaktování nových procesorů. Na to si ale musíme počkat do jejich nástupu. 
 
 
Novinka je pak ta, že příští generace Zen 2 přijde nejdříve pod kódovým označením Matisse a určena bude stále pro patici AM4. To samozřejmě neznamená, že dnešní desky s X370 a podobnými čipsety s Matisse budou kompatibilní, ale od AMD se to obecně očekává, takže bychom se nedivili. Více nám tato roadmap neprozradí, ale Matisse by už měly být 7nm procesory. 
 
 
Co se týče APU, pak aktuálně má AMD na trhu, a to už v podstatě rok, generaci Bristol Ridge, která se ale teprve nedávno dostala do běžného prodeje v maloobchodech. Jde o čipy založené na jádrech Excavator a GPU Polaris. V příštím roce už přijdou na Zenu založené Raven Ridge stále pro patici AM4 a aktuální desky. Ty nejlepší nabídnou 4 fyzická jádra Zen a 11 CU generace Vega, což znamená maximálně 704 Stream procesorů. 
 
V roce 2019 pak bude následovat generace Picasso jako refresh Raven Ridge. Očekává se přechod na nový proces díky proklamovanému zlepšení ohledně výkonu a spotřeby a stále podpora patice AM4. 
 
 
Pak tu máme ještě jednu roadmap týkající se GPU a serverových platforem EPYC. Už na jaře se uvádělo, že po 32jádrových Naples budou následovat procesory AMD Rome, které by už mohly být 7nm. 
 
Dnešní grafické čipy Vega 10 mají pak ke konci příštího roku nahradit ne Navi, ale Vega 20, od nichž pak můžeme očekávat, že budou vyráběny 12nm technologií FinFET. Pak už se ze zdroje zprávy dozvíme už jen to, že Vega 20 mají podporovat rozhraní PCIe 4.0. 
 
reklama