reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Radeon RX 590 by měl nastoupit v polovině listopadu

29.10.2018, Jan Vítek, aktualita
AMD Radeon RX 590 by měl nastoupit v polovině listopadu
Dnes jsme se už podívali na to, co nám může a nemůže nabídnout nová verze grafické karty GeForce GTX 1060 se 6 GB GDDR5X a nyní se zaměříme na kartu, jež měla vyvolat takovou reakci NVIDIE: Radeon RX 590. 
Hned po příchodu procesorů AMD tvořených 12nm procesem, čili mírně vylepšeným 14nm procesem, jímž se ve skutečnosti netvoří menší prvky v čipu, se spekulovalo o nástupu nových Radeonů. Z hlediska generační obměny už bylo na čase, aby AMD přineslo na trh nový mainstream, protože nyní to už bude rok a půl, co se do obchodů dostaly karty generace RX 500. Nutno dodat, že už ty nás nemohly příliš nadchnout, protože představovaly jen velice mírné vylepšení série RX 400. 
 
 
Nyní také můžeme čekat, že Radeon RX 590 nenabídne nic revolučního, ačkoliv bude jeho čip tvořen procesem srovnatelným s tím, co nabízí TSMC pro výrobu generace Turing na nových kartách NVIDIA. Ostatně GPU na RX 580 je jen asi poloviční i vedle GeForce RTX 2070 nehledě na hi-end nové generace. AMD však už evidentně čeká na 7nm proces pro tvorbu nových zásadních produktů a ostatně ani dnes nemůže rozhazovat. Jeho dosavadní strategie totiž zahrnovala pečlivý výběr produktů, do jejichž tvorby chtělo investovat. 
 
Takže můžeme očekávat další, již třetí refresh architektury Polaris a sice 12nm GPU Polaris 30, které stejně jako Polaris 10 nabídne přinejlepším 2304 Stream procesorů. Nyní nás server MyDrivers informuje o tom, že výsledný Radeon RX 590 (jiné SKU asi nepřijde) bude k dispozici od 15. listopadu. Uvádí se cena 2099 juanů (CNY), což je necelých 7 tisíc korun. 
 
Očekávat prý můžeme zlepšení výkonu o 10 až 15 procent oproti RX 580, a to především díky vyšším taktům. V případě následujících výsledků z testu Final Fantasy XV se ukazuje spíše a přinejlepším ta spodní hranice, ale v jiných titulech to samozřejmě může být jiné. 
 
 
Na světlo světa se také už dostal snímek ukazující RX 590 od společnosti PowerColor, a to díky VideoCardz a pak by se měl přidat přinejmenším ještě Asus a HIS. Výrobců RX 590 ale bude pochopitelně daleko více. 


reklama