Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Radeon VII už se nevyrábí, doprodávají se zásoby

12.7.2019, Jan Vítek, aktualita
AMD Radeon VII už se nevyrábí, doprodávají se zásoby
Dle serveru Cowcotland citovaného na stránkách Videocardz dospěly karty Radeon VII ke konci své životnosti, čili už nesou označení End of Life a přestaly se vyrábět. Je to možná překvapivé, ale ne zas tak moc vzhledem k nové generaci Radeonů.
Grafická karta Radeon VII v prvé řadě ani neměla nikdy přijít na trh. Mluvilo se o ní jako o posledním počinu Mika Rayfielda, který za trošku podivných okolností opustil AMD. Na začátku tohoto roku Radeon VII opravdu přišel na trh, ačkoliv samotné AMD v průběhu předchozího roku tvrdilo, že 7nm Vegy budou určeny pouze pro profesionální karty a akcelerátory. 
 
 
Radeon VII jako první spotřebitelská karta nabídl 16 GB paměti a především pak díky HBM2 nevídanou propustnost 1 TB/s. Jako herní karta ale moc nepřekvapil a překvapit nemohl, stále jde o ty samé Vegy s nevalným herním výkonem, i když obrovským výpočetním. Mluvilo se o tom, že AMD na této nabídce krvácí, čili že na něm nevydělává a možná spíše prodělává.
 
Ostatně 7nm Vegy s 13,2 miliardami tranzistorů a 16 GB HBM2 za 700 dolarů, aby karta mohla konkurovat modelu GeForce RTX 2080, to nepůsobí jako trhák, který by měl zvyšovat marže. A navíc nyní, když dorazily GeForce SUPER a Radeon VII by měl vzhledem ke svým výkonům spíše ještě zlevnit. 
 
Pak se opravdu nelze divit, že AMD se dle Cowcotland rozhodlo tuto kartu rovnou odpískat a ukončit její výrobu. To mělo nastat už během minulého měsíce, aby se nyní pouze doprodávaly vyrobené zásoby. Ostatně když se nyní podíváme do nabídky českých obchodů, pak několik těch, které mají Radeony VII vůbec ještě v nabídce, je zpravidla nemají na skladě, tedy s jednou či dvěma výjimkami. 
 
Radeony RX 5700 XT jsou nyní k dostání už za cenu mírně vyšší než 11 tisíc korun s daní, přičemž Radeon VII seženeme se štěstím za 19 tisíc. Díky svému hrubému výkonu je Vega oproti Navi stále výkonnější, ale to vůbec neodpovídá cenovému rozdílu a zákazník by musel být padlý na hlavu, aby si kvůli hrám kupoval Radeon VII a upřednostnil jej před RX 5700 XT nebo jinou kartou od konkurence. 
 
Zdroj: Cowcotland


Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.