reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Ryzen 7000 jsou blízko svému dokončení, je tu nový inženýrský vzorek

19.4.2022, Jan Vítek, aktualita
AMD Ryzen 7000 jsou blízko svému dokončení, je tu nový inženýrský vzorek
Dle informací od Benchleaks vstoupily nové Ryzeny 7000 do předprodukční fáze, a jejich vývoj se tak už chýlí ke konci. Jde tak o další indicii, která napovídá, že nové procesory od AMD dorazí během následujícího léta.
Jde tu především o záznam z MilkyWay@home, kde se ukázal procesor s označením "AMD Eng Sample: 100-000000514-03_N [Family 25 Model 97 Stepping 1]", který je nový a už dostal své produkční modelové ID (97). Nicméně stále jde evidentně o inženýrský vzorek, takže ve skutečnosti o předprodukční procesor ve steppingu 1. Dle celkového označení by už ale mohlo jít v podstatě o hotový procesor, který čekají jen menší změny a ladění. 
 
 
Daný záznam ale jinak bohužel neobsahuje žádné další užitečné informace. V případě cache tu máme prostě uvedeno jen 1024 kB, což ovšem může ukazovat na to, že jádra Zen 4 už mají využívat právě 1MB L2 cache oproti dnešním 512 kB na Zen 3 a starších. Jinak by tu ale měla zůstat 32MB L3 cache na jeden čiplet, ale ještě uvidíme, jak se AMD rozhodne v případě paměti V-Cache. Tou bezesporu nemá cenu vybavovat všechny procesory, neboť v případě modelů pro PC má taková paměť smysl především pro hry, zatímco aplikační výkon nám výrazně rozšířená L3 cache až na výjimky nezvýší. 
 
MilkyWay@home také obvykle značí počet jader počítaje logické procesory, takže pokud jich tu máme 16, mělo by jít o 8jádrové CPU s SMT. Ryzeny 7000 ale mají jinak nabídnout maximálně 16 jader a možná se také dočkáme novinky v podobě integrovaného slabšího GPU generace RDNA 2, které by nabídlo spíše jen nižší počet Stream procesorů (mluví se 256 SP ve 4 CU). 
 
Dle aktuálních informací to tak stále vypadá, že procesory Ryzen 7000 přijdou na trh nejdříve v srpnu a možná o trošku později. Měly by se tak začít vyrábět od konce tohoto měsíce.  


reklama