reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD se vrátilo k zisku, ale akcie přesto dostaly ránu

26.10.2017, Jan Vítek, aktualita
AMD se vrátilo k zisku, ale akcie přesto dostaly ránu
Akcie společnosti AMD obvykle prudce reagují na zveřejněné finanční výsledky firmy, které byly za poslední čtvrtletí velice dobré. Nyní však hodnota těchto akcií prudce klesla o téměř dva dolary. Co za tím stojí?
AMD vykázalo ze 3. letošní čtvrtletí prudký růst tržeb a konečně se vrátil i zisk, takže z tohoto pohledu se zdá, že není důvod k nespokojenosti. Jenomže na konci každého takového přehledu je i odhad na další období a pro něj AMD předpokládá mezikvartální pokles tržeb o 15 %. A i když jde stále o meziroční nárůst o 26 %, dle investorů je to důvod k nespokojenosti. A není ani divu, když poslední čtvrtletí je u takových firem díky předvánoční nákupní sezóně tradičně silné, a ono má být přitom naopak spíše slabé. Ale to samozřejmě není pevně dané. 
 
 
Když se podíváme na vývoj v posledních letech, platí to spíše třeba pro Intel, zatímco společnost AMD v posledních třech letech zaznamenala mezi třetím a čtvrtým kvartálem pokles a naposledy to bylo jiné v roce 2013. Investoři v tom přesto vidí varovnou známku pro celý trh s PC, a to kvůli tomu, že se očekával spíše stabilní růst, zvláště když má AMD nyní na trhu nové produkty jako procesory Threadripper a GPU Vega. 
 
AMD je také viděna jako firma, jež balancuje na ostří nože s relativně slabými maržemi, která se tak dokázala vrátit k ziskovosti především kvůli prudce narostlým tržbám. Není tak vůbec vyloučeno, že v tomto čtvrtletí se zisky opět vytratí a AMD skončí jen s chabým, nebo prakticky žádným výdělkem. 
 
Lisa Su také sama předpovídá ochabnutí zájmu o hardware užívaný pro těžbu kryptoměn, což by tak přímo ovlivnilo prodeje Radeonů. Už dnes lze pozorovat, že dostupnost těchto karet není na trhu tak zoufalá jako v předchozích měsících a Lisa Su to potvrzuje. Poklesem hodnoty akcií tak investoři umazali z celkové hodnoty firmy asi 1,4 miliardy dolarů, ale když se podíváme na ostatní "pády" v tomto roce, rozhodně nejde o výjimku a hodnota AMD spíše postupně roste, nebo se v posledních měsících alespoň drží mezi 12 a 14 USD za akcii. 
 
 
Situaci AMD také komentovaly finanční domy JP Morgan a Morgan Stanley, dle nichž je problém i v tom, že příjmy firmy přichází z nestabilních či nárazových oblastí grafických karet a konzolí, spíše než ze stabilnějšího trhu s CPU. Obávají se také zvýšeného tlaku ze strany Intelu, který začal stupňovat tempo. Jinými slovy, výsledek AMD za třetí čtvrtletí nic neznamená a daleko důležitější bude to, zda dokáže vykazovat dlouhodobě stabilní zisky. Ze středně až dlouhodobého hlediska je ale AMD stále viděno jako příležitost k rozumné investici, a to díky jeho jasné produktové roadmap a snaze se pomalu vymaňovat ze závislosti na GlobalFoundries.
  
Zdroj: wccftech


reklama