reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD: serverová CPU výrazně rostou, spotřebitelská CPU padají

7.11.2022, Milan Šurkala, aktualita
AMD: serverová CPU výrazně rostou, spotřebitelská CPU padají
Také společnost AMD před několika dny vydala své finanční výsledky, které byly různorodé, a ve kterých můžeme vidět zajímavou věc. Zatímco serverovým CPU se opravdu hodně dařilo, spotřebitelská CPU naopak hodně padala.
Týden zveřejňování finančních výsledků máme za sebou a do výčtu nám chybělo ještě AMD. Už před několika týdny vydalo varování před snížením příjmů a nyní tu máme oficiální výsledky, které ukazují, čemu se u AMD daří a co naopak moc radosti neudělalo. Nejprve se podívejme na AMD jako celek. Tam došlo meziročně k navýšení příjmů o 29 % na 5,57 mld. USD, zde je ale nutno říci, že původní odhad na letošní čtvrtletí byl 6,7 mld. USD. Jak je vidět, skutečnost byla výrazně horší a AMD zdaleka nerostlo tak, jak si myslelo, že bude růst. Špatnou zprávou je pak především čistý zisk dle GAAP. Tam totiž loni společnost vykázala 923 mil. USD zisku, zatímco letos to bylo jen 66 mil. USD (-93 %), provozně AMD vykázalo dokonce ztrátu 64 mil. USD podobně jako Intel. Že různé metriky vykazování hospodaření mohou být hodně zavádějící, ukazuje Non-GAAP. Podle tohoto systému totiž zisk AMD naopak dokonce rostl z 893 na 1095 mil. USD (+23 %).
 
AMD logo
 
Procesory u AMD musíme rozdělit na ty serverové (EPYC) a spotřebitelské (Ryzen a ostatní). Zde se totiž (ne)úspěchy AMD výrazně liší. Divize Data Center dělá společnosti velkou radost a s příjmem 1,6 mld. USD je v podstatě na děleném prvním místě. Jde o 45% meziroční nárůst a provozní zisk činil 505 mil. USD. To je velmi pěkné a připomeňme např. že Amazon Web Services nově využívá další systémy postavené na architektuře AMD včetně virtualizace s pomocí GPU. Bohužel spotřebitelská CPU v divizi Client jsou úplně opačnou písničkou. Tam šly příjmy meziročně o 40 % dolů na 1,0 mld. USD a stejně jako Intel, i AMD trpí výrazným poklesem zájmu o PC. Zatímco loni divize přinesla firmě téměř půlmiliardový zisk, letos to už byla provozní ztráta 26 mil. USD. Na Ryzenech tak AMD tentokrát nic nevydělalo.
 
Gaming byl docela v pořádku. Spolu se serverovými procesory je jedničkou u AMD a přináší příjmy ve výši 1,6 mld. USD (+14 %). Dařilo se grafickým čipům pro konzole, naopak to bylo slabší s grafickými kartami a čipy pro PC, kde docházelo k úpravě cen a skladových zásob po ochladnutí kryptoměnové horečky. Tato divize přinesla zisk 142 mil. USD. Embedded přináší díky akvizici Xilinxu 1,3 mld. USD v příjmech a 635 mil. USD v provozním zisku. AMD zde představilo i nové procesory Ryzen Embedded V3000.
 
Zdroj: amd.com


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama