reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD si konečně uvolnilo ruce pro využití 7nm a příštích procesů

30.1.2019, Jan Vítek, aktualita
AMD si konečně uvolnilo ruce pro využití 7nm a příštích procesů
AMD tedy aktualizovalo svou dohodu WSA (Wafer Supply Agreement) s firmou GlobalFoundries, která mu svazuje ruce při použití výrobních kapacit už od doby, kdy do byla GloFo vytvořena. Co je nového? 
Během září 2018 jsme se dozvěděli, že AMD vyjednávalo s GlobalFoundries právě ohledně výrobní smlouvy. Bylo to nutné už jen kvůli tomu, že firma GlobalFoundries se během minulého léta rozhodla dále nevyvíjet svůj 7nm proces a zůstat u 12nm. Pro AMD by ale bylo přímo likvidační, kdyby mu nebylo rozumně umožněno využít 7nm proces někoho jiného, čili firmy TSMC, respektive aby za tuto možnost muselo platit. A ostatně by to ani nedávalo smysl, když samotná firma GlobalFoundries nemůže v tomto ohledu nic nabídnout. 
 
 
Očekával se tak již sedmý dodatek pro Wafer Supply Agreement, který by zajistil, aby AMD nemuselo platit tzv. 7nm poplatek, což by dle staršího znění musela. Tento sedmý dodatek byl ohlášen při příležitosti zveřejnění nových finančních výsledků za celý rok 2018, takže co se v prohlášení dočteme? 
 
Jde o plnou flexibilitu pro výrobu waferů a čipů na nich, která se týká jakékoliv firmy a 7nm procesu plus všech následujících. Za to AMD nebude muset platit nic v žádné podobě. Tento první bod je zároveň nejdůležitější, protože už nemůže nastat situace jako v případě 28nm procesu, kdy AMD sice mělo teoretickou možnost využít služeb jiné firmy, ale přesto muselo s vidinou vysokých pokut čekat na to, až bude daný proces mít připravena firma GlobalFoundries. Se staršími procesy už problémy nebudou a v případě nových už taková situace nastat nemůže.
 
Firma GlobalFoundries tak zůstane na pozici strategického partnera v případě 12nm a starších procesů a firmy se také již stačily dohodnout na tom, jaký objem a za jaké ceny si AMD od GloFo odebere od roku 2019 do 2021. 
 
K tomu lze říci, že GlobalFoundries sice bude strategický partner, ovšem už ne ten nejdůležitější. Nyní máme na trhu stále řadu 14/12nm procesorů a GPU firmy AMD, které vyrábí právě GloFo, ale to se v tomto roce začne výrazně měnit. Nastoupí 7nm procesory EPYC i Ryzen a stejně tak 7nm GPU, což bylo již odstartováno Radeonem VII. Starší čipy začnou postupně mizet z trhu a tím se bude snižovat i význam GlobalFoundries. 
 


reklama