reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD si libuje v prodejích karet, přes 3 miliony koupili kryptotěžaři

27.2.2018, Jan Vítek, aktualita
AMD si libuje v prodejích karet, přes 3 miliony koupili kryptotěžaři
Společnost AMD si může užívat toho, že se její karty prodávají jak housky a dle průzkumu Jon Peddie na tom byla v tomto ohledu lépe než NVIDIA, která ztratila část trhu se samostatnými GPU. 
Jon Peddie Research (JPR) věnující se průzkumům trhů zveřejnila čerstvá čísla týkající se prodejů grafických čipů za poslední loňský kvartál. Za něj měly dodávky GPU na trh klesnout v porovnání s třetím kvartálem, a to o 1,5 %, ovšem je třeba zdůraznit, že do statistik se počítá také Intel, takže jde i o integrovaná GPU. Tato čísla se tak týkají i procesorů Intel s iGPU a také APU od AMD. 
 
 
V meziročním srovnání měly dodávky desktopových grafik na trh klesnout o 2 % a notebookových dokonce o 7 %, což se opět týká spíše celkových prodejů počítačů, neboť v celkových číslech se podíl Intelu blíží 70 % a zbytek si rozebírá NVIDIA a AMD. Co se týče samostatných grafických čipů, mělo by jít spíše o růst a dle JPR se mělo jen těžařům kryptoměn v předchozím roce prodat více než 3 miliony karet, což dělá nějakých 776 milionů v tržbách. Snado tak dojdeme k průměrné ceně takových karet, a sice cca 260 dolarů, což odpovídá střední třídě. 
 
 
Podíl společnosti NVIDIA se však zmenšil, což platí i pro Intel, takže z toho logicky těžila společnost AMD, která si opět vzala zpět část trhu, již dříve v předchozím roce ztratila. Celkové dodávky GPU firmy AMD mezikvartálně vzrostly o 8,1 %, přičemž Intelu klesly o téměř 2 % a NVIDII dokonce o 6 %, což moc nezapadá do představy o situaci na trhu, kde není dostupný už ani nižší mainstream, ale je třeba si uvědomit, že na konci minulého roku byly GeForce ještě běžně dostupné, než se na ně těžaři zaměřili. Čísla za první kvartál 2018 tak asi budou vypadat trošku jinak. 
 
 
Je ale otázka, jak se do produkce karet promítl nedostatek pamětí, však je možné, že jsou jím tato čísla značně ovlivněna a neodráží se v nich situace na koncovém trhu jako spíše fakt, že se výrobci grafických karet nemohou dostat k pamětem a vyrábí jich méně, než by se svými kapacitami mohli. Však dle JPR byly samostatné grafické karty montovány do 36,9 % všech PC, což je meziroční pokles o 2,7 % a prodeje karet měly klesnout o 4,6 % v porovnání s třetím kvartálem 2017. 
 
JPR uvádí, že hráči v minulém roce zůstali na trhu s grafikami jako hlavní skupina zákazníků a těžaři byli stále ještě v menšině. Především ale udává, že cena karet na trhu v nejbližší době rozhodně neklesne, což je zpráva, která přichází i od společnosti NVIDIA. Počkejme si také na čísla za aktuální kvartál, která by mohla dorazit někdy v květnu, protože je možné, že těžaři už v celkovém objemu tržeb za karty předčí hráče, ale to všechno samozřejmě budou vždy odhady, které nemusí odpovídat skutečnosti, však nikdo nemůže vědět, na co je každá prodaná karta použita. 
 
Zdroj: JPR


reklama