reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Subor: další detaily o APU s GDDR5

7.8.2018, Jan Vítek, aktualita
AMD Subor: další detaily o APU s GDDR5
Je škoda, že AMD necítí potřebu potěšit i jiné trhy než ten čínský pomocí nového SoC Ryzen s výkonnou grafikou a paměťmi GDDR5. Podívejme se tak alespoň na to, co toto řešení nabízí a v jaké kabátku. 
AMD představilo hardware pro počítače a konzole Subor zcela neočekávaně a připomnělo nám procesory Intel Kaby Lake-G vybavené grafikou Vega M, která je srovnatelná s tím, co najdeme v novém SoC. Právě proto je škoda, že pro Kaby Lake-G nebyla připravena alternativa, kterou bychom si mohli koupit i zde, a to potenciálně levněji než NUC od Intelu nebo ještě mnohem dražší notebooky. 
 
 
Počítače Zhongshan Subor s čipem, který má na svědomí divize AMD Semi-Custom Solutions (vyrábí i SoC pro mainstreamové herní konzole), jsou výsledek spolupráce obou firem a jejich projektu, jenž si vyžádal investici přes 58 milionů dolarů. Z toho vznikl čip kombinující čtyři jádra Zen x86 s SMT na taktu 3 GHz a především grafiku Radeon Vega s 24 CU (1536 SP) na 1,3 GHz, což je s ohledem na architekturu procesoru a výkon grafiky kombinace, kterou dnes nikdo jiný než AMD nabídnout nemůže. Výsledkem tak je počítač schopný provozovat OS Windows a kompatibilní hry pro DirectX.
 
Když AMD představilo první APU, tak jsme přitom doufali, že k něčemu podobnému také dospějí. Jenomže jejich vývoj zbrzdila i nutnost využívat běžné systémové paměti pro PC a AMD ostatně mělo v posledních letech starosti především s tím, aby vůbec přežilo. Nyní už je mu zase hej, ale my se stále budeme muset spokojit s běžnými APU pro DDR4, anebo s drahými Kaby Lake-G. APU Raven Ridge dokáží sotva uspokojivě rozpohybovat moderní AAA hry, což je výsledek právě chabé propustnosti pamětí DDR4, kterou AMD v systémech Subor vyřešilo prostě tím, že zapojilo paměti GDDR5. Ty jsou dne již ostatně výběhové, ale pro nižší mainstream budou stále bohatě stačit. 
 
 
Díky ChipHell se můžeme podívat na to, jak vypadá hardware v nových čínských počítačích. Není to nic překvapivého, je to prostě jedna základní deska s SoC, které obsahuje procesor, grafiku, paměťový kontroler, veškerá I/O rozhraní a kolem něj je posázeno osm čipů GDDR5 (8GB). Celkový výkon použitého GPU je 4 TFLOPS, což je srovnatelné s novou PS4 Pro.  
 
Napájení vypadá na 8+2 fází a jiní už spočítali, že plocha čipu od AMD se blíží 400 mm2, takže ten je asi 2x větší než Raven Ridge, což je vzhledem k integraci mnohem silnější grafiky a veškerých funkcí čipsetu pochopitelné a pak je otázka, kolik místa si zabere kontroler pro GDDR5 v porovnání s DDR4. Je také možné, že SoC ve skutečnosti nemá jen 24 CU, ale o dvě či čtyři více, aby bylo případně co deaktivovat na mírně nepovedených čipech. 
 
Počet pamětí GDDR5 napovídá, že je tu 256bitové rozhraní a také se ví o propustnosti 256 GB/s, takže z těchto údajů můžeme snadno zjistit, že jde o prosté 8Gb/s paměti. Pro 1536 Stream Procesorů je však taková propustnost více než dostatečná, však jí disponuje i karta Radeon RX 580, a ta jich má 2304. Je třeba si také uvědomit, že takovou propustnost má k dispozici i procesor, ale zatím se nic neví o tom, jak si dostupnou paměť rozděluje s GPU. Nejspíše to bude podobné jako v případě klasických APU, takže paměť bude rozdělena.
 
Potvrzena byla očekávaná podpora Windows 10, přičemž tento systém bude využit i pro budoucí konzolovou verzi Suboru, ovšem s jistou nástavbou Z+ Custom. Dále tu máme rozhraní Wi-Fi 802.11ac plus Bluetooth 4.1, standardně 128GB SSD plus volitelné HDD, rozhraní HDMI 2.0, USB 3.0, audio s S/PDIF a prostě a jednoduše jde v podstatě o PC ve skříni s objemem 4,9 litru. 
 
Za takový počítač dají zákazníci v přepočtu asi 625 dolarů, čili asi 14.000 Kč, což není špatné za hotové PC se čtyřjádrovým/osmivláknovým Ryzenem, grafikou blížící se výkonu RX 570 (ovšem generace Vega) a vším potřebným, abychom jej mohli zapnout hned po vybalení. 
 
Zdroj: Anandtech


reklama