reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD v nových betaovladačích už také nabízí GPU Hardware Scheduling

30.6.2020, Jan Vítek, aktualita
AMD v nových betaovladačích už také nabízí GPU Hardware Scheduling
NVIDIA nedávno překvapila novou funkcí zvanou GPU Hardware Scheduling, která nechává správu paměti grafické karty přímo na ní, což má vliv na výkon. Mohli jsme tak očekávat, že AMD bude reagovat a to se již stalo. 
NVIDIA Hardware GPU Scheduling se objevil teprve minulý týden ve čtvrtek a byl umožněn i v rámci nové verze Windows 10, která správu paměti grafické karty umí přenechat přímo jí. Mohli jsme se tak hned ptát, zda, nebo spíše kdy přijde se svou reakcí společnost AMD a nyní se ukázalo, že ta ji připravila velice rychle, i když zatím jen v rámci betaverze nových ovladačů. Pochopitelně ale netušíme, jak dlouho na své verzi HW GPU Scheduling firma AMD pracuje. 
 
 
Problém je ale ten, že v případě testů karet NVIDIA je přínos nové funkce zatím velice diskutabilní. Ta totiž může pomoci zajistit několik FPS navíc, ale stejně tak je může i vzít, což závisí na kartě, ale spíše na konkrétní hře. A běžný uživatel asi nebude chtít řešit u každé hry zvlášť, zda má nová funkce pozitivní, či negativní vliv, takže ve výsledku se v podstatě vůbec nic nestane, když na ni zatím zapomene. Nicméně vše má svůj vývoj a za půl roku na tom HW GPU Scheduling může být jinak, a to zvláště v tom zatím hypotetickém případě, v němž s ním NVIDIA počítá pro zbrusu novou generaci GeForce. 
 
Co si tedy připravilo AMD? Jde o Radeon Software Adrenalin 2020 Edition 20.5.1 Beta s Graphics Hardware Scheduling (verze 20.10.17.04), což je funkce rovněž spojená s novou nabídkou systému Windows 10 verze 2004 s WDDM 2.7. Můžeme si ji také spojit s nástupem nových DirectX 12 Ultimate, i když má jít o funkci, která pracuje nezávisle na API. 
 
Stále jsme se ale nedozvěděli nic opravdu detailního o tom, co se hardwarovou správou paměti vůbec mění, tedy až na to, že to má potenciál zvýšit výkon a snížit latence. Je tu ale také jedna zajímavá pasáž o tom, že tato funkce může v budoucnu přinést inovace ve správě zátěže GPU. Že by šlo o odkaz právě na nové generace NVIDIA Ampere a AMD RDNA 2? 
 
Ovšem nyní nelze ani v případě firmy AMD počítat s výrazným zvýšením výkonu, jinak by to jistě troubila do světa. Navíc jde zatím o ovladače, které podporují pouze produkty s Navi 10, čili Radeon 5700, 5600 a mobilní verze. A že jde navíc o betaverzi, pak lze počítat s jistými problémy, z nichž řada už je známých a čeká na vyřešení, takže opravdu není nutné si tyto ovladače hned instalovat jen kvůli podpoře HW GPU Scheduling. 
 
Zdroj: Anandtech


reklama