reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Vega 20 se ukázala ve Final Fantasy XV

26.10.2018, Jan Vítek, aktualita
AMD Vega 20 se ukázala ve Final Fantasy XV
I když grafický čip AMD Vega 20 vyráběný 7nm technologií rozhodně nemá být montován do herních karet, neznamená to, že by pro renderování her nemohl být použit. Pořád je to GPU, které bylo nyní otestováno ve Final Fantasy XV. 
AMD Vega 20 bude vůbec první vysoce výkonné a samostatné GPU, které bude či spíše už je vyráběno 7nm procesem. AMD je slíbilo na toto pololetí, ovšem zájemci o novou herní grafiku se nemusí vzrušovat, neboť to se dostane do nových AI akcelerátorů, profesionálních karet, ale dle dostupných informací rozhodně ne do karet RX Vega. Leda by nám AMD něco tajilo. 
 
 
Nicméně AMD navrhlo GPU Vega 20 pro čtyři čipy HBM2 namísto dvou, což znamená kapacitu i 32 GB a především vysokou propustnost. Nový 7nm proces zase zajistí především zmenšení čipu, jichž se tak vejde na wafer mnohem více a dále lze očekávat velice podstatné snížení spotřeby. A o tom všem Vega 20 je, přičemž jmenované výhody ji rozhodně nepasují na nový herní hi-end, ale právě pro nasazení v akcelerátorech, kde je kapacita pamětí, jejich propustnost a také v případě masového nasazení v serverech i spotřeba velice důležitá. Právě proto si osobně nemyslím, že by AMD vůbec uvažovalo o nové RX Vega s tímto čipem. 
 
Nyní se karta s tímto čipem pod ID 66AF:C1 objevila v benchmarcích hry Final Fantasy XV, kde si vede tak, jak ukazují následující grafy. 
 
 
 
 
 
 
Jak je vidět, Vega 20 je rozhodně lepší než starší 14nm čip v RX Vega i ve Vega Frontier, ovšem ne o moc a stále se její výkon pohybuje pod úrovní GeForce GTX 1080. To ale není žádné překvapení, ostatně Vega 20 je v podstatě to samé co Vega 10 jen s využitím 7nm procesu, takže jde o tzv. die-shrink. Jistá vylepšení tu samozřejmě budou, ale základem bude stále stejná architektura a 4096 Stream procesorů. Navíc si lze představit, že optimalizace jejích ovladačů pro hry rozhodně nebyla a není pro AMD prioritou a i kdyby byla, stále bychom hodnotili prototyp na rozpracovaných ovladačích.  
 
My se můžeme těšit především na architekturu Navi, i když tady se objevují informace, že to budou především nástupci generace Polaris, a tedy nanejvýš mainstreamové karty s výkonem do úrovně GTX 1080. To ale zatím nelze brát jako hotovou věc. Po Navi plánované na příští rok pak očekáváme zatím nepojmenovanou "Next-Gen" grafickou architekturu chystanou pro 7nm+, čili i EUV. Tady se proslýchá zatím jen to, že může jít o generaci s kódovým označením Arcturus, neboť AMD se nově inspiruje v nejbližších a nejjasnějších hvězdách. 
 
Zdroj: wccftech


reklama