reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD vyměňuje procesory Ryzen s chybou pod Linuxem

30.8.2017, Milan Šurkala, aktualita
AMD vyměňuje procesory Ryzen s chybou pod Linuxem
U procesorů AMD Ryzen se nedávno objevila chyba, která při velkém vytížení pod operačním systémem Linux znamenala nestabilitu systému. Ta je již opravena a AMD má nyní uživatelům vyměňovat vadné procesory.
Procesory AMD Ryzen jsou velmi populární, přišlo se však na to, že obsahují menší chybu. Při velkém vytížení při běhu pod operačním systémem Linux totiž může dojít k vyvolání chyby, která může způsobit tzv. segmentation fault a případně nestabilitu či restart systému. Většina uživatelů se s bugem nicméně nikdy nesetká. Jednak drtivá většina lidí používá operační systém Windows, ale i uživatelé Linuxu málokdy vytíží procesor tak, aby tato chyba nastala. Zjistilo se také, že procesory Threadripper a EPYC na tento bug netrpí.
 
Procesor AMD Ryzen
 
Podle serveru ExtremeTech nyní AMD vyměňuje vadné procesory těm, kteří mají s touto chybou problém (jak již ale bylo řečeno, týká se to jen velmi málo uživatelů). Server Phoronix, který problém důkladněji studoval a vytvořil i speciální skript pro záměrné vyvolání pádu, se dostal k aktualizované verzi procesoru a chyba už nenastala. Situace se tedy skutečně zdá být vyřešena. Vadné procesory by měly být ty, které byly vyrobeny zhruba do 25. týdne letošního roku (poloviny června).
 
Zdroj: ExtremeTech, Phoronix


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama