reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD vyšle do boje Ryzen Pro jako soupeře Intel vPro

30.6.2017, Jan Vítek, aktualita
AMD vyšle do boje Ryzen Pro jako soupeře Intel vPro
Společnost AMD se zaměřila na další skupinu procesorů Intel, proti které už tak má na trhu co postavit. Jde o Core s technologiemi vPro, které se uplatní především v podnikových počítačích. Ty tak budou mít novou alternativu v podobě Ryzen Pro. 
Je tak zřejmé, že půjde o procesory Ryzen, jaké známe z desktopové nabídky AMD, které budou však obohaceny o řadu funkcí určených podnikům, což je právě i cíl procesorů Intel Core s vPro. Nové Ryzen Pro se ale ještě nedostaly na trh a dle plánu se tak stane 29. srpna, ovšem to firmě AMD nezabránilo se podělit o jejich specifikace. 
 

 -klikněte pro zvětšení -
 
Půjde o celkem šest modelů, a to vždy po dvou variantách Ryzen 3, Ryzen 5 a Ryzen 7, jejichž specifikace nebudou tak zcela odpovídat běžným desktopovým protějškům. Třeba takový Ryzen 7 Pro 1700X má uvedeny takty 3,5 až 3,7 GHz, zatímco Ryzen 7 1700X je taktován na 3,4 až 3,9 GHz. Ryzen 7 Pro 1800X nebude, a to dle AMD proto, že chladicí schopnosti podnikových počítačů obecně nejsou tak dobré jako u domácích sestav nadšenců. 
Je tak zřejmé, že procesory Ryzen 3 Pro se mohou od obvyklých Ryzen 3 lišit, ale nijak zásadně, přičemž na tabulce jsou zajímavé právě jejich specifikace. AMD totiž řadové Ryzen 3 ještě nepředstavilo a my už vidíme, že můžeme očekávat čtyři jádra bez SMT a 8 MB L3 cache. To by teoreticky ukazovalo na čipy s jen jedním čtyřjádrovým CCX, ale otázka je, zda se AMD vůbec obtěžovalo s jejich výrobou a nepůjde o to samé jako u Ryzen 5. Ostatně i jeden z Ryzen 5 má 4 jádra a 8 MB L3 cache a nejde o čip s jedním CCX. 
 
 
AMD bude nabízet nové procesory se zárukou jejich alespoň dvouleté dostupnosti a pak tu je slíbených rok a půl pro tzv. image stability. To znamená, že alespoň po tuto dobu bude možné na počítače s těmito procesory instalovat stále stejný software z předem připravených diskových obrazů, což je stejná nabídka, jakou má i Intel v rámci Stable Image Platform Program (SIPP). 
 


AMD dále mluví o "Commercial-grade quality", což v praxi znamená, že Ryzen Pro by měly být kvalitnější než normální Ryzen, neboť byly účelově vybrány z waferů, které se obzvláště podařily. Vypadá to tak, že AMD nastolilo tři stupně výběru. Ty opravdu nejlepší čipy budou využity v procesorech EPYC, pak tu budou právě čipy pro Ryzen Pro a nakonec řadové Ryzen. Uvádí se však, že výtěžnost těchto čipů je obzvláště dobrá a i tak by bylo jasné, že v procesorech Ryzen 3 a Ryzen 5 jsou využita jádra, která se úplně nepovedla a deaktivací jejich částí bylo možné je ještě využít, to je běžná praxe. 
 
Dále se dočteme o technologiích pro zabezpečení, mezi něž patří zřejmě stejné šifrování dat v paměti, které mají i EPYC. Jde o AES šifru využívající klíč spravovaný zabudovaným bezpečnostním procesorem ARM, který je jinak zcela oddělen od systému. 
 
A pokud si všimnete v obrázcích nahoře přeškrtnutého Core i3, tím AMD jasně dává najevo, že konkurenční vPro v procesorech této řady nenajdeme, zatímco Ryzen Pro 3 v nabídce budou.

Zdroj: AMD
reklama