reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD: Windows 11 zpomalují naše procesory, na cestě je záplata

7.10.2021, Jan Vítek, aktualita
AMD: Windows 11 zpomalují naše procesory, na cestě je záplata
Společnost AMD oznámila, že její procesory fungují pod Windows 11 pomaleji, než by měly, a jde přitom až o 15% nižší výkon. Ještě v tomto měsíci by tak měla nastoupit záplata, ale opět se ukazuje, že v případě Windows 11 opravdu není kam spěchat.
Windows 11 se uvedly už svými bezpečnostními funkcemi, které mohou více či méně zpomalit běh her, přičemž dle AMD má dle svých slov svůj vlastní problém, který se týká každého procesoru Ryzen běžícího pod Windows 11, čili bez ohledu na generaci. Dále jde i o problém procesorů EPYC a některých novějších modelů Athlon, zkrátka všech CPU od AMD, která oficiálně podporují Windows 11. 
 
 
Dozvídáme se, že jde konkrétně o problém prudce zvýšené latence paměti L3 cache, která se může zvýšit až na trojnásobek, což tak postihuje zvláště takové aplikace, které jsou na méně pohotovou L3 cache citlivé. AMD nám nepředkládá žádné konkrétní příklady, ale uvádí alespoň to, že může jít o 3 až 5% pokles výkonu v aplikacích a o 10 až 15% snížení FPS ve hrách, přičemž z nějakého důvodu zmiňuje eSports tituly. 
 
Vedle toho nemá ve Windows 11 dosud správně fungovat UEFI CPPC2 pro volbu "preferovaných jader", která má za úkol přiřazovat vysokou jednovláknovou zátěž jednomu ze dvou nejvýkonnějších jader daného procesoru. To se tak logicky může dotknout spíše 8 a vícejádrových procesorů s TDP 65 W nebo spíše vyšším. 
 
Server Tom's Hardware se zkusil zeptat na další podrobnosti, ovšem AMD není připraveno žádné poskytnout. Dozvídáme se tak jen to, že firma společně s Microsoftem tyto problémy "aktivně řeší" a že máme očekávat softwarové aktualizace. AMD už pak jen radí, že ten, kdo považuje tyto problémy za zásadní, může dále používat Windows 10, čímž v podstatě doporučuje na Windows 11 zatím nepřecházet. 
 
Softwarové záplaty máme očekávat někdy v průběhu tohoto měsíce.


reklama