reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD začne letos vyrábět vzorky 7nm procesorů Zen 2

2.5.2018, Jan Vítek, aktualita
AMD začne letos vyrábět vzorky 7nm procesorů Zen 2
Nabídka procesorů Ryzen druhé generace byla předvídatelná a nakonec se potvrdilo, že ty představují mírné vylepšení první generace v podobě vyšších taktů a modernějších verzí technologií. Nyní je otázka, co předvedou 7nm Zen 2.
V prvé řadě je třeba si neplést procesory s architekturou Zen+ (Ryzen 2000) se Zen 2. Ty nastoupí právě až někdy příští rok (doufejme) v rámci procesorů Ryzen 3000. My alespoň očekáváme, že AMD dodrží tuto číselnou posloupnost generací. Nyní přichází dobré zprávy ze zdroje Seeking Alpha, dle nějž jsou právě procesory Ryzen 3000 na cestě k tomu, aby byly letos k dispozici jejich vzorky a v příštím roce už hotové verze pro trh. 
 
 
Tuto skutečnost měla potvrdit CEO firmy AMD, Lisa Su, a to na setkání s investory po zveřejnění finančních výsledků za první letošní kvartál. Ostatně ono není žádné překvapení, že AMD bude schopno zajistit si 7nm procesory Ryzen architektury Zen 2, a to za předpokladu, že z jeho strany už je vše hotovo. Máme totiž také už potvrzeno ze samotných AMD Labs, že ty mají k dispozici 7nm Vegu 20, a to je mnohem složitější čip než několikajádrový procesor. 
 
Lisa Su také uvedla, že ještě v tomto roce bude mít její firma k dispozici vzorky 7nm serverových procesorů a obecně je velice spokojena s tím, jak vývoj produktů AMD probíhá. 
 
Zen 2 bude oproti Zen+ představovat značné vylepšení původní architektury a je pouze otázka, jak budou vylepšeny jednotlivé čipy, jež dnes známe pod označením Zeppelin. Každý obsahuje dva CCX (Core Complex) po čtyř jádrech a je možné, že počet jader bude navýšen, dočkáme se celkově vyššího IPC, pozměněné paměti cache na různých úrovních a jistě pak zvýšené energetické efektivity. 
 


reklama