reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD zaplatí 29,5 mil. USD oklamaným investorům

2.9.2017, Jan Vítek, aktualita
AMD zaplatí 29,5 mil. USD oklamaným investorům
AMD po akvizici firmy ATi dlouho zkoušelo dát dohromady první APU, která nakonec dorazila opožděně jako Llano. Firma se tak dostala i do křížku s investory, kteří ji nakonec zažalovali a těm bude nyní platit. 
Pro AMD to jistě nebude likvidační vyrovnání, však jeho čtvrtletní tržby se už opět dostaly nad miliardu dolarů a dále rostou, ovšem 29,5 milionů dolarů jistě zabolí, neboť taková částka dokáže vymazat kvartální zisk této firmy. 
 
 
Čipy Llano byly výsledkem strategie AMD, které už v polovině roku 2006 po akvizici ATi začalo pracovat na konceptu Fusion, ovšem tato cesta byla velice trnitá a AMD muselo několikrát začínat odznovu, a tak se výsledek objevil na trhu až v roce 2011. V průběhu let se řešilo třeba to, zda budou čipy Fusion postaveny na architektuře Phenom II, nebo tehdy nové a nadějné Bulldozer. Šlo ale především o problém začlenění GPU do stejného čipu s CPU, což dnes vypadá samozřejmě, ale před deseti lety to nebyl vůbec snadný úkol především pro samotného výrobce čipů (v případě AMD firmu GlobalFoundries). Však ani samotný Intel se nejdříve nepokusil o integraci CPU a GPU do jednoho čipu. Jeho první procesory zahrnující iGPU byly složeny ze dvou čipů ve stejném pouzdře a až Sandy Bridge byly jednočipové řešení. AMD chtělo tento krok přeskočit. 
 
 
Dirk Meyer, tehdejší CEO firmy AMD, přitom rozjel velkolepý "hyper", čili vychvalovací marketingovou mašinu, s jejíž pomocí také ubezpečoval investory, že Llano a celý koncept Fusion bude prostě hit. Jenomže už v roce 2012 AMD obrátilo a odepsalo celých 100 milionů dolarů kvůli tomu, že množství naskladněných čipů Llano jednoduše neodpovídalo poptávce právě kvůli problémům s výtěžností. Pro AMD to byla zvláště složitá léta. Procesory Bulldozer byly přijaty přinejlepším vlažně a následovnické Piledriver to jen mírně vylepšily. Tím to pro AMD v oblasti desktopových CPU skončilo až do letošního roku, kdy dorazily CPU Ryzen. 
 
Co se týče čipů APU, jejich vývoj neustal a my jsme se dočkali dalších generací jako Trinity, Richland či Kaveri, ale ty představovaly vždy jen mírný výkonnostní pokrok a postupně zaostaly natolik, že výkon jejich GPU překonal i Intel se svými Iris Pro. Doztracena vyšuměl také celý koncept HSA, který měl představovat GPGPU akceleraci, čili AMD chtělo, aby právě GPU pomáhalo slabým CPU jádrům ve výpočtech, k čemuž je ale zapotřebí široká podpora ze strany softwarových vývojářů. 
 
K tomu všemu se přidal také nepříznivý vývoj celého trhu s PC, který se právě v roce 2011 dostal na vrchol a od té doby už jeho hodnota stabilně klesá. Nyní už je situace pro AMD naštěstí zcela jiná a to se může opřít o povedenou architekturu Zen a i díky těžařům kryptoměn může prodat veškeré karty RX Vega či výkonnější modely RX 500, jež dokáže vyslat na trh. 
 
Nyní ale AMD musí vyndat téměř 30milionového kostlivce ze skříně a vyrovnat se s investory, kteří už před několika lety podali žalobu, že byli ponechání v omylu ohledně pravého stavu vývoje a výroby čipů Llano. S tím už AMD souhlasilo a po zaplacení by měla být celá záležitost vyřešena. 
 
reklama