reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Zen 4 na 5nm procesu dle China Times přijdou na začátku 2021

5.12.2019, Jan Vítek, aktualita
AMD Zen 4 na 5nm procesu dle China Times přijdou na začátku 2021
AMD dle nejnovějších zpráv rozhodně nechce na nic čekat a hodlá v roce 2021 vypustit na trh procesory s architekturou Zen 4, které už budou založeny na 5nm procesu. O takovém záměru jsme nicméně už věděli. 
Přesto je dobré se ujistit, že AMD s takovým postupem skutečně ještě stále počítá, alespoň dle zprávy serveru China Times. Ten se měl dozvědět o plánu, dle nějž mají být 5nm čipy pro AMD vyráběny už od konce roku 2020 a do nabídky se dostat na začátku roku 2021.
 
 
Je tu ale jeden menší problém, a to generace Zen 3 na 7nm+ procesu, která by se měla vměstnat někam mezi a je naprosto zřejmé, že pro ni by tu nezbyl dostatečný "časoprostor" a ostatně jsme tu nedávno měli zprávu, že Zen 3 má dorazit někdy ke konci příštího roku
 
Existuje snad jediný možný scénář, dle nějž by to AMD mohlo provést, jak tvrdí obě zprávy, a sice ta, že s procesory EPYC vynechá generaci Zen 3 a soustředí se hned na Zen 4, takže bychom měli v jeden čas na trhu běžné desktopové či mobilní procesory Zen 3 a pak serverové Zen 4, ale to je pouze čistá spekulace. 
 
Zdroj dále tvrdí, že vývoj 5nm procesu firmy TSMC pokračuje velice dobře a ta už získala první tři zákazníky, mezi nimiž je i AMD (jinak to jsou HiSilicon a Apple). Zpráva dokonce říká, že výtěžnost 5nm procesu už překonala 7nm proces, což můžeme také brát spíše s rezervou, zvláště když nejsou přesné informace o tom, jak na tom 7nm proces skutečně je. 
 
Je ovšem pravda, že 5nm v případě společnosti TSMC má už na mnoha vrstvách využívat extrémní ultrafialovou litografii a pokud ta už byla zvládnuta, měla by poskytnout výhodu ve snadnější a rychlejší produkci čipů, ale o tom si snad ještě někdy budeme moci přečíst podrobnosti, jak je tomu skutečně v praxi. 
 
Konkrétně se pak dozvídáme, že 5nm proces firmy TSMC má nyní více než 50% výtěžnost a je na tom už o trošku lépe než 7nm proces. Ovšem AMD v minulosti hlásilo, že má u TSMC při výrobě vlastních čipů 70% výtěžnost, ale není zrovna jasné, zda tu neporovnáváme jablka s hruškami, a nejspíše tedy půjde o srovnání výtěžností daných procesů ve stejné fázi vývoje, čili 7nm na tom nyní bude už opravdu výrazně lépe. 
 
Dále se zdroj zmiňuje o zvyšující se kapacitě 5nm linek, která se dostala na 70 tisíc waferů měsíčně a brzy to bude 80 tisíc. Oproti 7nm procesu má přitom 5nm nabídnou 1,8x vyšší hustotu tranzistorů a možnost dosáhnout cca o 15 % vyšších taktů. 
 
Nicméně tyto informace a zvláště pak ty o nástupu Zen 4 je třeba brát s velkou rezervou. 
 


reklama