reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD značně posílilo v prodejích samostatných grafických karet

3.9.2019, Jan Vítek, aktualita
AMD značně posílilo v prodejích samostatných grafických karet
Společnost AMD nedávno předběhla NVIDII při srovnání celkových prodejů GPU, ovšem to zahrnuje i ta integrovaná. Nyní se ale můžeme podívat na čerstvá čísla týkající se samostatných grafických karet. 
AMD dokázalo po dlouhých pěti letech opět předhonit NVIDII ve srovnání celkového počtu dodaných GPU na trh pro PC. To ovšem znamená, že firmě AMD se započítala také APU s integrovanými Radeony, přičemž NVIDIA nic takového v nabídce nemá a rovněž to znamená, že v tomto srovnání už tradičně s velkým náskokem vede Intel. 
 
 
Od Jon Peddie Research, čili stejné společnosti, která zprostředkovala i výše odkazované srovnání, přichází i další průzkum, který se už týká trhu s Add-in-Board, čili samostatnými kartami s GPU. Nabízený graf přitom sahá až do roku 2002, takže zahrnuje i krátké období v letech 2004 a 2005, kdy AMD nad NVIDIÍ vedlo. Od té doby se však pomyslné nůžky mezi oběma firmami spíše rozevíraly, což se prohloubilo zvláště s nástupem generace Maxwell a nedávno z podílu AMD mocně ukously i karty Turing. 
 
- klikněte pro zvětšení -
 
AMD se však nyní vrací, respektive stahuje náskok NVIDIE, ale je to díky generaci Radeon RX 5700? Graf ukazuje podíly firem vždy za jedno čtvrtletí a končí s kolonkou 2/19, čili obdobím mezi letošním dubnem až červnem. To ovšem ještě žádný model z generace RX 5700 nebyl na trhu, takže co by mohlo stát za takovým zvratem? 
 
Nové karty jistě ne, ovšem zvláště v západních obchodech začaly být uplatňovány slevy na staré Radeony RX 500, a to právě ve snaze vyprázdnit sklady před nástupem nových 7nm Radeonů. U nás jsme tak výhodné nabídky mohli těžko zaznamenat, ovšem ceny těchto karet i tak od začátku roku alespoň mírně klesaly a můžeme si připomenout také to, jak v jeden moment byla karta MSI Radeon RX 580 ARMOR 8G OC nabízena za více než 12 tisíc korun s průměrnou cenou přes 13 tisíc, zatímco dnes ji koupíme pod 5 tisíc. To se ale psal únor roku 2018 a vrcholila druhá vlna těžby kryptoměn na grafických kartách, takže šlo o mimořádně nabobtnalé ceny. 
 
Od JPR se také dozvíme, že v posledním zaznamenaném kvartálu byly na trh dodány karty v hodnotě cca 2 miliard dolarů, což ovšem znamená téměř 40% meziroční pokles. Uvidíme, jak se trh vzpamatuje s čísly za aktuální kvartál, kdy už nepůjde o souboj mezi výprodejem starých kusů s relativně novou generací, ale o souboj čerstvých karet na obou stranách.
 
Zdroj: JPR


reklama