reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Android 11 brzy zavítá na desktopy díky Bliss OS 14

7.12.2020, Jáchym Šlik, aktualita
Android 11 brzy zavítá na desktopy díky Bliss OS 14
Projekt Bliss OS brzy vyjde v nové verzi, která bude založena na Androidu 11. Umožňuje spustit operační systém od Googlu na počítačích s architekturou x86. Díky funkci vypůjčené z Chrome OS bude fungovat i většina aplikací.
Nedávno se objevila zpráva, že Microsoft chce v příštím roce přinést aplikace z Androidu do Windows 10. Alternativou mohou být také emulátory jako Bluestacks nebo Genymotion. Možnosti ovšem existují i v případě, že chcete na svém počítači spustit plnohodnotný Android, a nikoliv jen jeho aplikace. Mezi nejznámější patří nezávislý projekt Android-x86, který ovšem od letošního května nezískal žádnou větší aktualizaci. Poslední stabilní sestavení je založena na stařičkém Androidu 7.1, i když existují také kandidáti na vydání využívající Android 9.0. Mnohem usilovněji pracují vývojáři z projektu Bliss OS.
 
 
Tento operační systém si klade za cíl přinést Android na počítače s procesory od Intelu nebo AMD využívající architekturu x86. Podle vývojářů bude fungovat na jakémkoliv stroji z posledních čtyř let, který byl dodáván s Windows, Linuxem nebo Chrome OS. Bliss OS staví na AOSP (Android Open Source Project), ale obsahuje celou řadu optimalizací a vylepšení, které se týkají uživatelského rozhraní i funkcí. Uživatel si může zvolit mezi desktopovým a tabletovým rozhraním podle toho, zda chce systém ovládat pomocí klávesnice s myší nebo dotykového displeje. Nabídky byly přizpůsobeny tak, aby se dobře zobrazovaly na displejích různých úhlopříček. Vývojáři také slibuje pravidelné bezpečnostní záplaty od Googlu.
 
V posledních týdnech vyšly dvě menší, ale poměrně zásadní aktualizace na verze 11.12 a 11.13. Přináší totiž funkci z Chrome OS, která umožňuje aplikacím navrženým pro architekturu ARM, aby fungovaly na procesorech x86. Podle dostupných informací funguje většina aplikací pro arm64-v8a (64bitové) a mnoho pro armeabi-v7a (32bitové), ale stále se mohou u některých titulů objevit problémy. Nová verze také podporuje nástroj Gearlock, který umožňuje prostřednictvím rozšíření spravovat jádra, grafické knihovny a další součástí systému. K dispozici je také nejnovější verze populárního nástroje Magisk pro správu rootu a modifikaci některých funkcí v Androidu.
 
 
Zatímco aktuální Bliss OS je založen na Androidu 9.0 Pie, vývojáři už usilovně pracují na Bliss OS 14 využívajícím Android 11 – aktuálně nejnovější verzi vydanou Googlem. V současné době lze stáhnout alpha sestavení, které ovšem nemusí být plně funkční. Běžná sestavení Bliss OS jsou ke stažení na oficiálním webu. K dispozici je také wiki, kde najdete instrukce pro instalaci, které vývojáři doporučují přečíst hlavně v případě, pokud na svém počítači ještě nemáte zkušenosti s linuxem.
 


reklama