reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apacer a ZADAK představují první PCIe 5.0 SSD pro spotřebitele: až 13 GB/s

24.5.2022, Jan Vítek, aktualita
Apacer a ZADAK představují první PCIe 5.0 SSD pro spotřebitele: až 13 GB/s
Společnosti APACER a ZADAK společně uvádí na trh svá první SSD určená pro rozhraní PCIe 5.0. Jde ovšem v podstatě o jeden a ten samý produkt, který se bude lišit nejspíše jen svou značkou. Co nabídne?
Apacer a ZADAK tak společně na trh uvedou PCIe 5.0 SSD, která nabídnou datovou propustnost až 13 GB/s. Jak je ale obvyklé, podobné menší firmy ve snaze zaujmout představují své zásadní novinky mnohem dříve než větší hráči. Není tak vůbec překvapující, že se nedozvídáme nic o cenách a ani o konkrétním datu nástupu na trh. Apacer prozradil pouze to, že jeho SSD přijde na trh ještě letos. 
 

 
Obě představená SSD jsou dle svých chladičů i kousků vykukujících plošných spojů identická, ostatně i provedení marketingových materiálů je stejné. Lišit se tak mohou spíše jen jejich ceny a potažmo také vyladění firmwaru, ale o tom se zatím vůbec nic nedozvíme. Máme tu totiž aktuálně pouze základní informace. 
 
 
SSD AS2280F5 a TWSG5 tak budou určena již pro standard NVMe 2.0 na rozhraní PCIe 5.0 se čtyřmi linkami, což umožní dosáhnout propustnosti až 13 GB/s při čtení a 12 GB/s při zápisu, respektive jde přesněji o 13.000 MB/s a 12.000 MB/s, ne o plné gigabajty za sekundu. Ale v tom už je malý rozdíl, respektive v praxi z pohledu běžného uživatele přímo nicotný. 
 
Potěšit nás může to, že ačkoliv nás výrobce SSD kontrolerů Phison strašil aktivním chlazením, Apacer a ZADAK si vystačí s prostým hliníkovým pasivem, což ale samozřejmě neznamená, že PCIe 5.0 SSD s aktivním chlazením také nebudou v nabídce. A jek je vidět, ZADAK tu nabízí dokonce jako alternativu i velice tenký "grafenový" heatspreader. 
 
Pak už se jen dozvídáme o tom, že obě firmy na své modely nabízí 5letou záruku, která bude pochopitelně omezena povoleným objemem zápisu, ale o tom se už nepíší žádné podrobnosti. 
 
Zdroj: Wccftech 


reklama