reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple chce údajně koupit část Intelu s 5G modemy

24.7.2019, Milan Šurkala, aktualita
Apple chce údajně koupit část Intelu s 5G modemy
Apple to měl poslední dobou ohledně 5G modemů hodně těžké. Soudní tahanice se společností Qualcomm nakonec dopadly dobře, nyní to však vypadá, že si 5G modemy zajistí sám. Chce prý převzít část Intelu.
Smartphony společnost Apple už dávno nejsou těmi nejvíce pokrokovými, spousta technologií do nich přichází až po konkurenci. Jednou z technologií, která se tu objeví docela pozdě, bude patrně 5G. Soudní tahanice a spory s Qualcommem nejprve způsobily, že Qualcomm nechtěl prodat 5G čipy Applu, i kdyby chtěl, nakonec se však společnosti dohodly a uzavřely 6letou dohodu. Intel hned na to oznámil, že končí s vývojem 5G modemů, což byla v podstatě jediná rozumná konkurence vedle Qualcommu. A nyní to vypadá, že se bude situace možná opět trochu měnit. 
 
Intel 5G modem
 
Objevují se totiž zákulisní informace, že by se divize 5G čipů od Intelu mohla dočkat dalšího života právě pod křídly společnosti Apple. Údajně velmi spolehlivé zdroje totiž prozrazují, že je převzetí divize ve finálním jednání a už příští týden by mohlo být oznámeno. Spekuluje se o ceně okolo 1 miliardy USD, což by z této transakce dělalo pro Apple jednu z největších v historii (rekordmanem je zatím Beats Audio za 3 miliardy, Apple však obvykle skupuje spíše menší a mnohem levnější startupy).
 
Poněvadž Intel nebyl s 5G modemy moc úspěšný (trápila je především velmi vysoká spotřeba a pozdní doba plánovaného uvedení), nedá se předpokládat, že by se Intely vzešlé z tohoto vývoje objevily v telefonech Apple v nějaké rozumně dohledné době. Apple potřebuje 5G co nejdříve, přičemž se nepředpokládá, že by 5G měly dostat letošní iPhony, ale hovoří se až o těch příštích v roce 2020. Vlastní čipy od Applu by se mohly objevit spíše až tak za 3-4 roky a bude zajímavé sledovat, co na to řekne Qualcomm. Další tahanice na obzoru?
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama