reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple nejspíš přejde na vlastní displeje Micro-LED v roce 2025

17.1.2023, Milan Šurkala, aktualita
Apple nejspíš přejde na vlastní displeje Micro-LED v roce 2025
Apple hodlá převzít návrh dalších komponent do své vlastní režie. Mělo by se tak stát s displeji, kdy se odvrátí od technologie OLED a přejde na vlastní displeje typu Micro-LED. Spekuluje se o tom, že výroba by mohla začít už za rok.
Společnost Apple už nechce být tolik vázána na nabídku komponent jiných výrobců a chce si stále více věcí zajišťovat sama. Už přešla na vlastní procesory Apple Silicon (dnes řady M1 a M2), které si sama navrhla. Přesto ani zde není úplně bez vazeb na jiné firmy. Využita je tu architektura ARM, výrobu také neřeší sama, ale stará se o ni TSMC. Hovoří se o tom, že by v roce 2025 měl přijít i s vlastním čipem pro bezdrátové sítě (jak Wi-Fi a Bluetooth, tak i 5G připojení) a nyní prosakuje na veřejnost informace o tom, že by mělo jít také o vlastní displeje.
 
Apple Watch Ultra
 
Tam Apple prozatím využívá modely od společností Samsung, LG a BOE, přičemž jde o různé typy LCD IPS a OLED. Ani jedno z toho bychom ale v nedaleké budoucnosti podle zákulisních informací neměli vidět na nových iPhonech nebo hodinkách Watch. Apple totiž má chtít přejít na technologii Micro-LED, která je asi nejlepší variantou. Zachovává si přednosti OLED, jako perfektní kontrast díky možnosti ovládat svícení každého pixelu zvlášť, odstraňuje ale také jeho neduhy jako o něco nižší životnost nebo nižší maximální jas.
 
Ani zde by se ale výroba neměla dít u Applu, ten by si měl displeje navrhovat sám a o výrobu se už tradičně postará někdo jiný. Zde tedy bude i nadále závislý na ostatních. Spekuluje se, že by se Micro-LED displeje od Applu mohly začít vyrábět už v příštím roce, ale předpokládá se, že k jejich nasazení dojde až v roce 2025. Hovoří se např. o nové generaci vysoce odolných hodinek Watch Ultra. Kompletní přechod na Micro-LED ale společnosti podle odhadů zabere zhruba dekádu.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama