reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple odstavil iOS aplikaci Steam Link pro streaming her

26.5.2018, Milan Šurkala, aktualita
Apple odstavil iOS aplikaci Steam Link pro streaming her
Valve si přichystal další metodu streamování her. Po zařízení Steam Link chtěl uvést také mobilní aplikace pro Android a iOS. Apple nicméně rychle přehodnotil svůj názor a aplikaci vyhodil ze svého obchodu. Prý "koliduje" s obchodními zájmy.
Koncem roku 2015 představila společnost Valve svůj nový hardware Steam Link, který dokáže streamovat počítačové hry na další zařízení, např. velkou televizi. V první polovině letošního května pak představil aplikace, díky kterým bude možné streamovat hry i do mobilních telefonů a tabletů, což mělo platit pro operační systémy Google Android i Apple iOS. Nyní to ale nevypadá tak růžově. I když 7. května Apple schválil tuto aplikaci pro umístění na App Store a 9. května ji pak Steam vydal, už o den později ji Apple stáhl zpět za porušení podmínek.
 
Aplikace Steam Link
 
Apple zdůvodnil zrušení aplikace jako obchodní konflikt, a že opravuje chybu svého prvního schvalovacího týmu, který aplikaci na základě podmínek obchodu vůbec neměl schválit. Přesto není vůbec jasné, co je tímto "obchodním konfliktem". O herní streamovací službě Applu se zatím nikdy nemluvilo, ale co není, může být. Roli v tom mohou hrát i tradiční 30% provize Applu. Streamované hry se totiž kupují na Steamu, tedy mimo dosah Applu, a ten by tak z jejich prodeje nic neměl. Vypadá to tedy, že streamovací funkci si zatím užijí jen majitelé telefonů s Androidem.
 
Valve se snaží s Applem jednat a zjistit, kde vlastně nakousnuté jablko vidí problém. Zajímavé je na tom to, že Valve nyní tak trochu okusil svou vlastní medicínu, neboť jeho obchod Steam je rovněž známý poněkud vágně specifikovanými podmínkami a někdy nejasnými zamítnutími a komplikovanými vztahy s vývojáři.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama