reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple přitlačí na AI, procesory A18 a M4 mají mít výrazně silnější Neural Engine

16.2.2024, Milan Šurkala, aktualita
Apple přitlačí na AI, procesory A18 a M4 mají mít výrazně silnější Neural Engine
Společnost Apple hodlá výrazně zlepšit schopnosti svých produktů v oblasti umělé inteligence. Dopomoci by tomu mohl výrazně vyšší výkon Neural Engine v nových připravovaných procesorech A18 a M4.
Už víme, že Apple chce významným způsobem zapracovat na schopnostech umělé inteligence ve svých produktech. Nedávno prezentoval nové přístupy v LLM tak, aby mohly i poměrně komplexní varianty generativní AI běžet na zařízeních, jako jsou iPhony. Současně se objevují informace (konkrétně v Economic Daily News), že Apple podpoří tyto schopnosti i mnohem výkonnějším Neural Engine. Ten se poprvé objevil v procesorech Apple A11 Bionic v iPhonech 8 a iPhonech X v roce 2017. V té době jeho dvě jádra nabízela výkon 0,6 TFLOPS.
 
Dnes má nejnovější procesor A17 Pro už 16jádrový Neural Engine, který je schopen o dva řády vyššího výkonu, konkrétně jde o 35 TFLOPS. Nyní se proslýchá, že nová generace procesorů A18 pro iPhony a M4 pro iPady, MacBooky a jiné Macy dostane dle zákulisních informací výrazně navýšený výkon Neural Engine pro modernější systémy AI. Není přesně jasné, jak toho bude dosaženo, může jít o zásadní navýšení počtu jader, frekvencí, podporovaných funkcí a instrukcí, může jít rovněž o kombinaci všech zmíněných.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama