reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple to dokázal, jeho hodnota překonala 1 bilion dolarů

3.8.2018, Milan Šurkala, aktualita
Apple to dokázal, jeho hodnota překonala 1 bilion dolarů
Apple a Amazon byli velmi vážnými kandidáty na americké společnosti, které by mohly jako první překonat svou hodnotou částku 1 bilion dolarů. Nakonec to byl Apple, kterému se to jako prvnímu v historii podařilo.
Je tomu sotva pár dní, co jsme psali o skvělých výsledcích Amazonu, který se tak svou hodnotou 909 miliard USD hodně přiblížil Applu a začal být vážnou konkurencí v boji o první americkou společnost, jejíž hodnota by přesáhla 1 bilion dolarů. Prvním však byl nakonec přeci jen Apple, o němž se to už předpokládalo nějakou dobu. Stalo se tak včera v 11:48 EST, kdy se hodnota akcií dostala přes částku $207,05 za jednu (nyní je $207,39). Mohou za to velmi dobré finanční výsledky za poslední čtvrtletí, které posunuly hodnotu akcií o několik procent nahoru (ještě 31. července byla hodnota pod $192).
 
Apple logo
 
Přitom Apple to měl jistou dobu (v polovině 90. let) velmi nahnuté. Společnost byla založena v roce 1976 Stevem Jobsem, Stevem Wozniakem a Ronaldem Waynem. O osm let později byl představen legendární počítač Macintosh a jen o rok později (1985) byl Steve Jobs ze své společnosti kvůli velkým neshodám ve vedení vyhozen. Applu se ale bez Jobse vůbec nedařilo, Microsoft se vyšvihl a až v roce 1997 se Steve Jobs do Applu vrátil. Podle jeho slov byla firma tak čtvrt roku před krachem. Její ztráta činila téměř 870 milionů dolarů a hodnota byla jen 3 miliardy dolarů. Podařilo se mu ale vše obrátit a největší úspěchy a revoluce v technologiích pak přinesl se svými mobilními zařízeními jako byl MP3 přehrávač iPod (2001), později smartphone iPhone (2007) a tablet iPad (2010).
 
 
Ostatně proto se i společnost v roce 2007 přejmenovala z Apple Computers Inc. na pouhé Apple Inc. Už dávno totiž nevyráběla jen počítače. Kvůli rakovině ale Steve Jobs v roce 2011 odstoupil z pozice CEO (téhož roku i zemřel) a nahradil jej Tim Cook. Ten sice působí jako suchar a není takovým nervákem jako Jobs, nicméně Steve Jobs mu plně důvěřoval a jak jde vidět, neudělal zas tak špatně. Už v roce 2013 se Apple stal nejhodnotnější firmou a nyní to stvrdil i tím, že je první firmou v USA, která překonala bilionovou hranici. Jde však vidět, že společnost neumí být už tolik inovativní a s novinkami zdaleka nepřichází jako první tak často jako v minulosti. Přetavit ale své produkty do peněz dokáže stále lépe a lépe.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama