reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple zakázal aplikace pro těžbu kryptoměn

13.6.2018, Jan Vítek, aktualita
Apple zakázal aplikace pro těžbu kryptoměn
Společnost Apple se rozhodla, že na svých operačních systémech zakáže aplikace pro těžbu kryptoměn. Ty přitom dostaly nedávno další políček po hacku korejské burzy Coinrail, v němž byla ztracena hodnota 37 milionů dolarů. 
Apple se tak rozhodlo bojovat proti těžbě kryptoměn v rámci vlastních platforem, čili operačních systémů macOS a iOS, když vydalo aktualizované směrnice pro vývojáře softwaru. Ty jsou namířeny především proti dalším neregulovaným akcím ICO (Initial Coin Offering), kterými obvykle startují nové kryptoměny, ovšem právě také proti prosté těžbě na hardwaru Apple. To bude zvláště platné především v případě iOS, kde je možné oficiálně provozovat pouze aplikace z obchodu firmy Apple, zatímco na počítačích s macOS je situace přeci jen uvolněnější. 
 
 
Nová pravidla se objevila v průběhu akce WWDC, čili v době, kdy Apple zakázal na svých platformách streamovací aplikaci Steam Link od Valve jakož i jakékoliv jiné podobné aplikace, které obsahují vlastní obchod. Nové směrnice přitom získaly vlastní sekci 3.1.5 (b) Cryptocurrencies. Vyčíst z nich můžeme především to, že těžba není povolena, ale uložení se nezakazuje, čili našich virtuálních peněženek s kryptoměnou se to nedotkne. 
 
Aplikace poskytující peněženky jsou tak povoleny, ovšem jejich vývojáři musí být zapsáni v Apple developer program jako organizace a ne jako jednotlivci. Stejně tak budeme moci využívat kryptoburzy v rámci aplikací, ale jak už bylo řečeno, akce ICO jsou zapovězeny, pokud ovšem za nimi nebudou stát zavedené finanční instituce jako banky, apod. 
 
Těžba je v aplikacích zakázána zcela a naprosto, a to znamená i odměňování uživatelů ze strany autorů aplikací. Ostatně v případě telefonů to dává smysl, protože nikdo příčetný nebude chtít využít svůj iPhone pro těžbu, takže už zbývají spíše jen podvodníci, kteří se snaží propašovat do našich telefonů aplikace těžící pro jejich vlastní obohacení. No a v případě desktopů nás to moc nemusí vzrušovat, neboť tam není nutné si instalovat aplikace pouze z Mac App Store a není třeba si systém složitě otevírat pro možnost instalace aplikací mimo obchod jako v případě telefonů či tabletů Apple. 
 


reklama