reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ARM Artemis: první 10nm testovací čip vyrobený v TSMC

20.5.2016, Jan Vítek, aktualita
ARM Artemis: první 10nm testovací čip vyrobený v TSMC
Společnosti ARM a TSMC už před lety začaly spolupracovat na poli výzkumu a vývoje nových technologií, do čehož patří také testování nových výrobních procesů. Nyní se jim podařilo ověřit použitelnost 10nm procesu FinFET.
Společnost TSMC už dříve mluvila o 10nm procesu FinFET jako o téměř hotové věci a již slíbila nástup 7nm procesu na první polovinu roku 2018. K tomuto datu bychom se měli upínat i my, protože již bylo oznámeno, že 10nm proces bude v TSMC využit pro výrobu mobilních čipů a ne výkonných procesorů či grafických čipů. Právě z něj ale má vycházet 7nm proces, který by měl být použit třeba pro další generace GPU NVIDIA či AMD. S tím souvisí i fakt, že 10nm proces bude dle TSMC mít jen krátký život, než jej konečně nahradí 7nm.





Vyrobené čipy ARM Artemis jsou čistě testovací SoC, která se skládají ze čtyřjádrového procesoru Cortex-A a pouze jednoshaderové grafiky Mali. Pak tu jsou ještě testovací paměti ROM i SRAM, různé propojovací sběrnice i můstek a také potřebné I/O. Jde tak o čip, jehož úkolem je prostě jen ověřit použitelnost daného výrobního procesu.





Následující graf ukazuje to, co si TSMC slibuje od přechodu z 16nm procesu na 10nm a jako obvykle se má zvýšit výkon a snížit spotřeba. Nicméně opět nemá jít o "pravý" 10nm proces a dle EETimes má TSMC stále vycházet z 20nm procesu (podobně jako 16nm FF+) a jde konkrétně o "minimum feature size", čili o velikost tranzistorů a jiných prvků. Chystaný 7nm proces už má alespoň vycházet v tomto ohledu z "pravého" 14nm procesu, jaký dnes nabízí stále pouze Intel. Ten by měl mít i technologickou výhodu v příštím roce, až nastoupí jeho 10nm proces, ovšem firmy jako TSMC se toho nemusí příliš obávat, neboť snahy Intelu sloužit jiným firmám jako výrobní základna byly zatím přinejlepším nesmělé. Nicméně toto všechno vysvětluje, proč by měl být 10nm proces firmy TSMC jen jakýmsi přechodem mezi 16nm a 7nm.





První již hotové produkty určené pro trh by se měly v TSMC pomocí 10nm procesu začít vyrábět někdy za rok a pak si budeme muset počkat ještě řadu měsíců, až dorazí v hotových produktech.

Zdroj: Extremetech
reklama