reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ARM uvedlo Cortex-A78C pro notebooky s 8 velkými jádry

4.11.2020, Milan Šurkala, aktualita
ARM uvedlo Cortex-A78C pro notebooky s 8 velkými jádry
Společnost ARM přichází s novým čipem pro mobilní zařízení. Jde o Cortex-A78C a ačkoli Cortexy jsou obvykle používány u telefonů, tento bude určen pro počítače. Pochopitelně půjde zejména o ty mobilní.
Architektura ARM se pomalu rozšiřuje do více oblastí a už v příštím týdnu ji patrně uvidíme v počítačích Apple. Vedle telefonů, tabletů i serverů by ale ARM chtělo dobýt i klasické počítače. Pomoci by v tom měl nový čip Cortex-A78C, který vychází z klasického mobilního Cortexu-A78, nicméně má pár změn. Především jde o to, že není určen pro architekturu big.LITTLE, tedy několik velkých úsporných jader a několik menších úsporných. V tomto případě budou všechna jádra "big", výsledný procesor tak může mít např. 6 nebo dokonce 8 velkých jader. Díky tomu nabídne vyšší výkon než klasické mobilní procesory v telefonech.
 
ARM Cortex-A78C
 
Kompatibilní je také s výkonným GPU ARM Mali-G78. I přesto by mělo jít o stále velmi úsporné řešení schopné pasivního chlazení v notebooku. U každého jádra najdeme 32kB až 64kB datovou i instrukční L1 cache, dále je tu 256 kB nebo 512 kB L2 cache. Nechybí NEON (engine pro SIMD instrukce). Všechna jádra mohou mít sdílenou 8MB L3 cache. Dostalo se také na ochranu proti bezpečnostním útokům využívajícím Return-Orientated-Programming (ROP) a Jump-Orientated-Programming (JOP) díky Pointer Authentication (PAC).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama