reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ASRock nabízí precizní taktování non-K CPU Skylake

8.3.2016, Jan Vítek, aktualita
ASRock nabízí precizní taktování non-K CPU Skylake
Společnost ASRock byla v minulém roce první, která umožnila taktování běžných procesorů Skylake, které nepatří do série K. Označujeme je tedy jako non-K procesory, jejich přetaktování poté Intel znemožnil v nových BIOSech.
Na konci minulého roku se tedy ukázalo, že i non-K procesory Skylake je možné přetaktovat, a to ne pomocí násobiče, ale pomocí frekvence BClk (Base Clock). Ta má výchozí nastavení 100 MHz a jeho zvýšením o pár desítek MHz si můžeme dopomoci ke slušnému nárůstu procesorového výkonu. Například takové Core i3-6100 je možné přetaktovat třeba na 4,7 GHz zvýšením základní frekvence na 127 MHz. Je to možné díky tomu, že s BClk už nejsou spojeny takty jiných systémových částí, jako jsou různé sběrnice. Právě to u starších procesorových generací Intel znemožňovalo, abychom BClk mohli využít k vysokému přetaktování, neboť se zvýšil takt třeba i sběrnice PCI Express, a počítač byl nestabilní.





Krátce po firmě ASRock začaly i ostatní výrobci základních desek houfně vypouštět nové verze BIOSů, které umožnily přetaktování non-K procesorů. Na to se ale samotný Intel nedíval blahosklonně a reagoval vypuštěním nového kódu pro BIOS, který takové taktování znemožnil. ASRock byl opět první firmou, která přinesla nové verze BIOSů, jež odstranily jeho funkci Sky OC, jak nazýval taktování non-K Skylake. To ale pochopitelně nemusí zajímat ty uživatele, kteří mají na své desce ještě starší verzi BIOSu a vesele si taktují. Nikdo je nenutí si novou verzi stáhnout a nainstalovat. Navíc to také neznamená, že výrobci desek se této funkce zcela zřekli. Takový Gigabyte má stále vystaveny stránky, kde tento způsob taktování popisuje a nabízí přímo ke stažení BIOSy, jež to umožní, ale pouze na deskách s čipsetem Z170.

A co se tedy děje nyní? Jde opět o ASRock, který našel cestičku, jak Intelu ukázat, že si může svůj názor na taktování non-K procesorů nechat. Na dvojici svých nových desek ASRock umožnil taktování běžných Skylake, přičemž ty nevyužívají čipset Z170 a nabídnou velice jemné nastavení taktu BClk. Firma tedy ohlásila nové základní desky Fatal1ty H170 Gaming K4 HYPER a Fatal1ty B150 Gaming K4 HYPER, které využívají stejné PCB, ale rozdílné čipové sady: H170 a B150. Obě také nesou jeden generátor frekvencí navíc, který zaskočí za ten integrovaný v procesoru. Na těchto deskách je tedy možné libovolně nastavit frekvenci Base Clock, a to navíc po krocích 0,0625 MHz, takže po jedné šestnáctině megahertzu. Je třeba ale poznamenat, že samostatný BClk generátor mají i jiné desky například ty ze série ROG od firmy Asus, ale zpravidla se to týká drahých modelů s čipsetem Z170.

Krom toho se tyto desky velice podobají již prodávaným modelům Fatal1ty H170 Gaming K4 a Fatal1ty B150 Gaming K4, takže můžeme očekávat i adekvátní ceny. Z nich najdeme u nás dle Heureky pouze ten druhý model, a to za cca 3100 Kč s daní. Na nové desky s označením HYPER si ještě počkáme.

Zdroj: ASRock
reklama