reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intelu se nelíbí taktování non-K Skylake, chce to prý překazit

4.2.2016, Jan Vítek, aktualita
Intelu se nelíbí taktování non-K Skylake, chce to prý překazit
Aktualizováno: Na konci minulého roku se objevila možnost přetaktování běžných procesorů Skylake, kterou nabízí někteří výrobci desek s čipsetem ze 100 Series. To se Intelu pochopitelně nelíbí, a tak chce takovou možnost odstranit. Má ale na to páky?
Aktualizace: Společnost ASRock, která jako první přinesla možnost přetaktování non-K procesorů Intel Skylake, také jako první tuto možnost zrušila. K dispozici tak dala pro první základní desky nové verze BIOSu, které už neobsahují funkci Sky OC. To znamená, že na deskách s takovým BIOSem už nebude možné přetaktovat běžný procesor Skylake pomocí změny frekvence BCLK a stejně tak nebude možné taktovat procesory (série K i non-K) na deskách s jiným čipsetem než Z170. Nikdo nám ale samozřejmě nový BIOS nenutí a sám ASRock nedoporučuje, abychom BIOS na správně fungující desce aktualizovali.





Dále už zpráva pokračuje v původním znění.


O snahách Intelu znemožnit přetaktování běžných procesorů Skylake informují čínské servery Xfastest a Benchlife, které uvádí, že Intel výrobcům základních desek rozešle nový update pro jejich BIOSy, jenž taktování běžných Skylake-S znemožní. Jenomže pak už logicky bude záviset na samotných výrobcích, jestli vydají nové verze BIOSů s touto úpravou a nakonec bude vždy záležet na majiteli desky, zda si takový BIOS nainstaluje.





S možností taktování procesorů Skylake-S, které nepatří mezi do série K (čili Core i7-6700K a Core i5-6600K) přišel nejdříve ASRock. Jde o možnost nastavení základní frekvence BCLK, které můžeme vůbec poprvé využít pro přetaktování se stejnými či podobnými výsledky jako při použití násobiče. Musíme k tomu mít k dispozici desku s čipsetem z Intel 100 Series (tedy nejen Z170), na níž můžeme podstatně zvýšit BCLK, která s násobičem udává výsledný takt, přičemž zde již na BCLK není vázán takt jiných částí systému jako třeba takt sběrnice PCI Express. Díky tomu můžeme nastavit potřebný takt bez ohledu na nic jiného, co by způsobovalo nestabilitu systému. Nakonec ani není třeba takt BCLK moc zvyšovat, neboť násobiče jsou dnes poměrně vysoké, a tak jde většinou o zvýšení ze 100 MHz na cca 130 MHz, což takový 3,3GHz procesor přetaktuje na 4,3 GHz.

Pro takové přetaktování se již vžilo označení "Non-K OC", i když výrobci desek využívají jiná označení jako třeba Sky OC v případě ASRock nebo Hyper OC u Biostaru. Dále tuto možnost nabízí i firmy MSI, Gigabyte, EVGA nebo Asus na různých deskách s čipsety Z170 / H170 / B170 / B150. Na vhodné základní desce si tak můžeme přetaktovat třeba Core i3-6100, jenž může v jednovláknových testech překonat i Core i7-4770K z generace Haswell, a to mluvíme o procesorech za cca 3.500 a 10.000 Kč. Stejně tak bude nejspíše možné takto popohnat i nově vypuštěné modely Celeron a Pentium z generace Skylake, což jsou i procesory s cenou pod 50 dolarů a u nás pod 1300 Kč.

Intel ještě výrobcům desek nerozeslal úpravy pro BIOS, které znemožní Non-K OC, ovšem prý se k tomu brzy chystá, na což ukazují i úpravy pro BIOS, s nimiž Intel přišel jako s reakcí na chybu v procesorech Skylake. Ty výrobci desek s potěšením využili a houfně vydali nové verze BIOSů, ale v tomto případě bych nesázel na to, že firmy jen tak dobrovolně budou ochotny zrušit funkci, se kterou se tak moc chlubí. Vždyť možnost přetaktovat si levný Core i3 na výkonnostní úroveň daleko dražšího procesoru pomáhá zvyšovat zájem o moderní platformu Skylake, což je pro výrobce desek v těchto složitých časech velice důležité. Intel ale kontruje, že takové přetaktování může procesor poškodit nebo vést k nestabilitě systému. Jenomže to samé by se dalo říci i o procesorech K, v jejichž případě Intel přetaktování přímo prosazuje.

Máme tu tedy situaci podobnou té, která nastala před třemi lety.Tehdy ale šlo naopak o taktování procesorů série K s odemčeným násobičem nejen na deskách s čipsetem Z87, ale i s H87 a B85, kde bylo možné změnit násobič. Intelu to také nebylo po chuti a nyní je to pro něj ještě horší situace, neboť jde o taktování uzamčených procesorů na deskách s levnějšími čipovými sadami.

Zdroj: wccftech
reklama