reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ASRock očekává, že letošní zisky utlumí nutnost zbavit se starých grafik

1.4.2019, Jan Vítek, aktualita
ASRock očekává, že letošní zisky utlumí nutnost zbavit se starých grafik
ASRock je další firma, která se vyjádřila ke své situaci na trhu s počítačovými periferiemi. Ta není zrovna růžová, jak se dalo očekávat a jde především o problém s oblastí grafických karet, ale i základních desek. 
ASRock je jeden z velkých výrobců základních desek, grafických karet či jiného hardwaru pro PC. Svezl se tak společně s NVIDIÍ a AMD na druhé vlně těžby kryptoměn na grafických kartách a logicky jej zasáhla také kryptokocovina. Ta přinesla sklady plné starých karet, zatímco na svět přišla nová generace Turing. Je přitom pravda, že NVIDIA, AIB firmy či samotní prodejci se dlouho nesnažili podpořit prodeje starších grafických karet, protože to by jejich ceny musely vypadat jinak, stejně jako ceny modelů RTX 2000, které by právě na GTX 1000 zatlačily. Lepší to je až s nástupem nových GTX 1600, které nepodporují technologie RTX, a tak NVIDIA musela přesvědčit lepším poměrem výkonu a ceny. 
 
 
Z dlouhodobého pohledu jde zkrátka o to, že po obrovském zvýšení cen grafických karet během kryptohorečky se těmto cenám velice dlouho nechtělo dolů a lze říci, že to jde na vrub především či snad jen pouze prodejcům a distributorům, kvůli kterým se ceny přizpůsobily poptávce a akutnímu nedostatku karet. Po citelném opadnutí zájmu zákazníků jsme ale museli řadu měsíců čekat na to, než se ceny dostanou alespoň na srovnatelnou úroveň s rokem 2016. To nastalo spíše až ke konci předchozího roku, kdy byla kryptokocovina dávno v plném proudu, takže se ani AMD či NVIDIA a ani AIB jako ASRock nemohou divit, že to takto dopadlo. 
 
NVIDIA si problémy zařídila sama tím, že nedokázala odhadnout, jak dlouho vlna těžby na kartách potrvá, takže skončila s obrovskými skladovými zásobami. To jí však samozřejmě nelze zazlívat, protože na takový odhad by to chtělo funkční křišťálovou kouli. 
 
Společnost ASRock má prý také ještě slušné skladové zásoby a těch se chce zbavit pomocí nižších cen, ale i tak to prý potrvá až do druhého pololetí, než se to podaří. Je třeba ale uvést, že ASRock je partnerem výhradně firmy AMD, takže její skladové zásoby se týkají pouze Radeonů a na jejich náhradu je ještě čas. Na druhou stranu nejde pouze o to, kdy přijdou Navi. Je tu také nová generace GeForce GTX a právě kvůli ní chce firma zlevňovat své karty, aby se jich vůbec dokázala včas zbavit. 
 
Firma ASRock přitom byla vedle Asusu a MSI jednou ze šťastnějších, které v minulém roce nepostihl prudký pokles prodejů základních desek, který na celém světě šel dolů o 15 % a v tomto roce si ASRock dle vlastních předpokladů udrží objem prodejů srovnatelný s rokem 2018. S tím by mohla být ještě spokojena, ale grafické karty zajistí pokles tržeb i marží. 
 
ASRock přitom začal prodávat grafické karty teprve v březnu 2018, takže ono zlaté období druhé vlny těžby už jej minulo. Možná že tato firma nyní trošku lituje toho, že se do výroby karet nepustila o něco později, kdy už bylo vše jasné a nyní by se asi nemusela potýkat s přebujelou zásobou na skladě. Pochvaluje si ale prodeje nového Radeonu VII, připravuje se na Navi a dle zprávy Digitimes může počítat s 20% růstem tržeb v tomto roce. Zisk je ale další otázka. 


reklama