reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ASRock potvrzuje, osmijádrové procesory i na slabších deskách se staršími čipsety

27.7.2018, Jan Vítek, aktualita
ASRock potvrzuje, osmijádrové procesory i na slabších deskách se staršími čipsety
Dlouho jsme řešili, zda budeme muset pro využití procesorů Core 9. generace koupit novou desku, nebo to bude platit jen pro osmijádrové modely, nebo se nemusí obávat jen majitelé lepších desek se Z370. Nyní už to konečně rozsekl ASRock. 
Pokud jde o nové procesory Core s osmi či šesti jádry, můžeme už asi dát stranou otázku, zda ty budou pracovat pouze na očekávaných nových deskách s čipsetem Intel Z390, nebo i na starších. Ve hře bylo několik scénářů, a to včetně těch, že zpětná kompatibilita bude zajištěna jen na některých lepších modelech, jež mají obvykle výkonné napájení (nepravděpodobné), anebo to, že z deváté generace Core budou novou desku se Z390 potřebovat pouze ty osmijádrové. 
 
 
Dosud není jasné, co vlastně čipset Z390 nabídne a zda to budou opravdu novinky jako integrované Wi-Fi a konečně také rozhraní USB 3.1 Gen2. Dříve jsme také řešili nově se objevující verze BIOSu stávajících desek, které slibovaly podporu nových procesorů, ale vůbec nebylo jasné, zda tím výrobci myslí Core 9. generace, nebo pouze výroční Core i7-8086K. 
 
Server Videocardz nám však nyní ukázal obrázek obalu nové desky ASRock H310CM-HDV/M.2, která má jasně uvedenou podporu 8jádrových procesorů. Jde tedy o ty nejlepší desktopové procesory Intelu na desce se slabší čipovou sadou, takže je zřejmé, že tato podpora přijde i pro desky s H370 či Z370 a bude se to týkat i nových 6jádrových a jiných modelů. 
 
Můžeme tedy už asi s konečnou platností říci, že koupě nové desky se Z390 bude pro majitele modelu s některým dosavadním čipsetem ze 300 Series čistě volitelná záležitost. 
 
Zdroj: Videocardz


reklama