reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Osmijádrové Intel Core dle Golem.de využijí pájku

27.7.2018, Jan Vítek, aktualita
Osmijádrové Intel Core dle Golem.de využijí pájku
Množí se nám zprávy o tom, že Intel chce u nových osmijádrových procesorů opět nasadit pájku namísto teplovodivé pasty. To by ostatně dávalo smysl vzhledem k jejich očekávanému výkonu a spotřebě. 
Použití pájky namísto teplovodivé pasty se týká konkrétně procesorů Intel Core i9-9900K a i7-9700K, čili osmijádrových modelů. Bylo ostatně mnohokrát prokázáno, že když se použije pasta, vytvoří se tepelná bariéra, která citelně zhorší možnosti chlazení procesoru. Právě proto se při pokusech o maximální přetaktování procesory Intelu zbavují heatspreaderu a ponechávají se holé, nebo se pasta nahradí třeba tekutým kovem. 
 
 
Intel tak byl za používání pasty kritizován, a to zvláště v případě svých výkonnějších procesorů. Na druhé straně AMD v případě svých moderních procesorů Ryzen používá indiovou pájku. 
 
Nyní se ale německý server Golem.de odvolává na více nezávislých zdrojů, jež měly potvrdit, že Intel u zmíněných procesorů spojuje procesory s IHS (integrated heat spreader) pomocí pájky. I výroční Core i7-8086K přitom využívá pouze TIM (thermal interface material), čili pastu, takže pájka bude vyhrazena pouze osmijádrovým procesorům 9. generace Core. 
 
A dává to smysl, pokud se chce Intel přiblížit tomu, co se říká o procesoru Core i9-9900K. Ten totiž má být schopen pracovat na turbu 5 GHz při zátěži až dvou jader a při zátěži všech osmi dokonce stále na 4,6 GHz (či dokonce 4,7 GHz). To vypadá až příliš dobře na 95W procesor, zvlášť když se stále nezměnil výrobní proces, který bude stejně jako v případě prvních Coffee Lake v podobě 14nm++. Ostatně už i sám Intel potvrdil, že 10nm procesory budou na trhu běžně a široce dostupné až někdy ke konci příštího roku, takže to vypadá, že AMD si bude moci užít řadu měsíců s technologickou výhodou danou 7nm procesem. 
 
Procesory Core i9-9900K, Core i7-9700K a Core i5-9600K jsme očekávali na začátku srpna, ale nyní se už mluví o září. 
 
Zdroj: Golem.de


reklama