reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ASRock Q1900TM-ITX: nizounká a pasivně chlazená

16.6.2014, Jan Vítek, aktualita
ASRock Q1900TM-ITX: nizounká a pasivně chlazená
Společnost ASRock v poslední době uvádí na trh roztodivné základní desky formátu Mini ITX, mezi něž se řadí i nový model Q1900TM-ITX. Ten nabídne velmi tenký profil, pasivní chlazení svého procesoru i DC napájení.
ASRock je jednou z firem, která si uvědomuje, že základní desky Mini ITX vybavené procesory s velmi nízkou spotřebou nejdou s klasickými ATX zdroji moc dohromady. Nabízí tedy i základní desky vybavené konektory pro DC napájení z adaptérů, jako je například nedávno představená ASRock Q1900DC-ITX. Nyní se mezi ně zařazuje také model Q1900TM-ITX, který je vybavený stejným procesorem, ale nabídne daleko nižší profil.





Základem této desky tedy je také čtyřjádrový procesor či SoC Intel Celeron J1900 založený na jádře Bay Trail-D. Celeron J1900 má čtyři jádra pracující na 2 GHz a díky turbu až na 2,42 GHz, vybaven je grafickým jádrem se čtyřmi shadery na 688 až 854 MHz a jeho TDP je pouze 10 W. Na uchlazení takovéhoto čipu by tedy měl stačit i malý nízký pasivní chladič.





Kolem tohoto chladiče jsou umístěny dva sloty SO-DIMM pro paměti DDR3L s frekvencí 1333 MHz. Dále na desce najdeme také jeden slot mini PCI Express plus klasický PCI Express x1, dva porty SATA 3 Gbps a také jeden konektor SATA Power, z nějž budeme příslušné disky či SSD napájet. To je absolutní nutnost, neboť tato deska je určena pouze pro napájení z adaptéru, který se pochopitelně o další zařízení nepostará.

Do výbavy Q1900TM-ITX patří ještě Qualcomm Atheros Gigabit Ethernet, jeden port USB 3.0, dva USB 2.0, jedno rozhraní LVDS vedle D-Sub a HDMI a také dva audio konektory. Tato zadní rozhraní jsou umístěna tak, aby nezvyšovaly celkový profil základní desky, takže nejvyšší z nich je soustava dvou portů USB. Desku tak budeme moci uzavřít do velmi nízké skříně, a jedná se tak i o dobrý základ pro OEM výrobce a jejich systémy. Nicméně Q1900TM-ITX se bude prodávat i maloobchodech, a to za cenu kolem 110 euro.

Zdroj: techPowerUp
reklama